Au și grecii un fel de drob (gardoumbes se cheamă, dar aduce mai curând a cârnat) însă, de Paști, măruntaiele mielului se transformă obligatoriu în magiritsa. Și vă rog să nu mă bănuiți că vă comunic ciorba asta excelentă ca să vă îndemn să renunțați la drobul strămoșesc; luați-o ca pe o incursiune prin bucătăriile altora, dacă nu ca pe o sugestie de diversificare a mesei pascale.
Pentru vreo 6-8 persoane, aveți nevoie de
măruntaiele mielului (inima, plămânii, splina, ficatul, rinichi, ba chiar și ceva intestine subțiri, bine spălate), 1/2 kg ceapă verde, 100 g orez, 100 ml ulei (de măsline, că doar vorbim de Grecia!), 1 legătură de mărar, sare și piper,
plus 2 ouă și zeama de lămâie (pentru avgolemono), cu care o să dregeți ciorba (nu-i obligatoriu).
Încingeți uleiul în oala de ciorbă și căliți puțin măruntaiele (spălate, opărite și tăiate bucățele mici), împreună cu ceapa tocată. Stingeți cu apa fierbinte (hai să zicem cu 1,5 l, dar depinde de cât vreți să fie ciorba de groasă). Sărați, piperați și fierbeți cam 1/2 de oră, după care adăugați și orezul.
Preparați avgolemono după cum v-am povestit deja. Când orezul a fiert, stingeți focul, dregeți ciorba, presărați mărarul, mai reglați o dată de sare și piper, puneți capacul și gata.
Ca și la drob, dacă doriți ca magiritsa să fie mai ușoară, renunțați la călire. În cazul de față, puneți la fiert direct în apă clocotită ceapa, măruntaiele și uleiul.