• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ciorbă rădăuțeană

Feb 05, 2011 costachel Rețete, Rețete de ciorbe, Rețete de la cititori 19


Culmea e că, mai zilele trecute, Măriuca m-a întrebat „da’ nu faci și tu o ciorbă rădăuțeană?” Drept pentru care, dacă mai trebuia vreo dovadă despre cât de bine funcționează telepatia cu ovidiucro, hop apare pe mail și excelenta rețeta de ciorbă care urmează. Încă n-am apucat să-mi pun propria variantă de rădăuțeană în practică (probabil săptămână viitoare), dar vă poftesc din tot sufletul să mi-o luați înainte, urmând indicațiile de mai la vale.

1 kg carne de pasare,
2 morcovi,
1 ceapă,
100 g țelină,
2 rădăcini păstârnac și 1 de pătrunjel,
1 ardei gras sau kapia verde,
6-7 căței de usturoi,
400 g smântână grasă (preferabil de casa),
2-3 gălbenușuri,
oțet după gust,
sare.

Curățăm și spălăm zarzavatul, îl punem la fiert în 4 l de apa în care punem și carnea. Când pasarea a fiert, se scoate și se taie fâșii (ca la ciorba de burtă). Zarzavatul îl scoatem. Lăsăm ciorba să se răcorească 5 minute, timp în care frecăm gălbenușurile cu smântâna. Cu un polonic turnam puțin câte puțin din zeamă peste ouăle bătute cu smântâna, până aducem la temperatura ciorbei. Apoi turnăm peste toată zeama. Zdrobim usturoiul, adăugăm puțină sare și punem în fiertură. Acum, dacă doriți, puteți pasa zarzavatul și adăuga după preferință o parte din el pentru a face ciorba mai deasă sau o puteți servi fără zarzavat. Oricum, trebuie dreasă cu sare și oțet.

Se servește fierbinte, cu ardei iute, smântână și verdeață proaspăt tocată deasupra.

O țuică rece înainte este obligatorie și nu se face derogare decât celor cu interdicție expresă!

Subscriu! Și nu mai pot să adaug decât excelentul sfat a lui Păstorel (de la ciorba de burtă, dar merge perfect și la ciorba rădăuțeană): puneți în fiecare farfurie și niște hrean proaspăt ras. Că tot suntem în plin sezon!

S-ar putea să vă intereseze și:

Ciorbă mocănească de miel ca la Chiojdu Default ThumbnailCiorba de burtă a lui Pastorel Ciorba de burtaCiorba de burta ca la Gica Chioru Default ThumbnailCiorba vegetala de potroace

  • ciorba, ovidiucro, pasare, pui, smantana

19 thoughts on “Ciorbă rădăuțeană”

  1. aphextwinz 05/02/2011 at 16:24

    Ba nici celor cu interdictie, ca e musai inainte o tuica 🙂

    In zona de unde provine am mancat superba in carciumi, daca se poate mici, necunoscute si neauzite. Reteta difera vag de ici-colo (va citeste si cumnata si ea stie), ce nu difera e smantana. Smantana ca in nordul Moldovei, Bucovina, ma rog, nu stiu granita exacta, mai rar.

    Gata, e cu va urma la mine, ca nu am comis de mult, multam de idee.

    Reply ↓
  2. cher maitre 06/02/2011 at 10:34

    Magistre, nenea Marian Timofti sustine ca pumnul tras pancreasului in debutul unei mese cu o tarie nu ar fi tocmai indicat… Si m-a pus pe ginduri, eu fiind consumator de palinca de Marghita de la cumatru’ Florian Petrica, a carui familie este experta in domeniu. Cam tot timpul am vreo citiva litri de licoare de Dumnezeu blagoslovita prin casa… Dezbatem subiectul? Trecem pe prosecco cum tot nenea Marian recomanda? Tu ce parere ai?

    Reply ↓
    1. Costachel 06/02/2011 at 10:52

      El oricum are un micut interes, ca putea sa recomande sampanie, sekt sau vreun spumant, nu musai prosecco 😀 Redevenind serios, as zice ca in primul rand depinde care-i taria respectiva, ca palinca matale sigur nu-i totuna cu vreo votca facuta in cada. Dar sunt de acord, dezbatem subiectul, numai sa gasesc niste surse de calitate (ca vazusi cum e si cu sursele astea :-))

      Reply ↓
  3. cher maitre 06/02/2011 at 11:49

    Pai linga cotletu’ de mistreatza care asteapta drumul spre Iasi pun si un litru de palinca, sa fie sufletul celor plecati dintre noi… Si dezbatem.
    sugestia lui Marian nu era facuta in legatura cu comertul sau ci cu o intimplare petrecuta in vremurile cind se apuca de sommelarie. Asa ca ii dau credit cumva. 🙂

    Reply ↓
  4. Costachel 06/02/2011 at 11:55

    Pai de somelarie doar tot in zona prosecco s-a apucat 🙂 Asa ca tai interesul, dar las influenta (culturala!)

    Reply ↓
  5. Moi maitre 06/02/2011 at 13:47

    Perfect de acord magistre! Crezi ca gasesc deschis la el astazi? M-as duce sa iau o sticla… De ceva… Proseccoo? 🙂 sa-mi treaca ziua mai usor in singuratate…
    Ai sa ma intrebi de mincare. Nu l-as vrea asortat decit cu papilele mele. Un alb, sec si parfumat? Sa nu aiba sulfiti? Ce “petrentii” mai am si eu! 🙂

    Reply ↓
  6. Moi maitre 06/02/2011 at 14:06

    Magistre, cind vezi “l-a” cu liniuta si alte erori gramaticale sa stii ca asta-i autocorrect-u’ de la telefon… Care in graba uit sa-l corectez… 🙂 n-am uitat, inca, limba romana.

    Reply ↓
  7. Costachel 06/02/2011 at 15:06

    Ma bagasem deja peste tehnologia moderna 🙂 Altminteri, te sfatuieste Marian mai bine decat mine… E pe domeniul lui 😀

    Reply ↓
  8. cher maitre 06/02/2011 at 15:52

    o fi pe domeniul lui, da’ nu era la pravalie… 🙁
    asa ca m-am deturnat pe la Bacania Veche si am luat, pe gustate, un demisec, Chateau Moncontour Vouvray, din 2002… si mi s-a lipit de mina si un prosecco La Gioiosa et Amorosa… din care ling acuma, gindindu-ma si la placinta cu mere si scortishoara saltata de la bacania lui Marius… Prosecco l-am turnat intr-un pahar de bere cu picior, sa fie mai spornica portia… Si sa nu fac multe drumuri la “frigidoar”. Sanatate magistre draga… A la votre sante!

    Reply ↓
  9. Costachel 07/02/2011 at 08:32

    Ce pofta mi-ai facut… 🙁

    Reply ↓
  10. alex galan 07/02/2011 at 11:29

    gand la gand cu bucurie> http://espressostyle.blogspot.com/2010/11/soup-la-radauti.html

    Reply ↓
  11. fabdo 07/02/2011 at 23:29

    Am pregatit-o ieri si i-a placut mult sotului mau care nu e roman, dar e un fin gourmet.

    Reply ↓
  12. traian 10/02/2011 at 18:16

    De ce Prosecco si nu un extrabrut Jidvei?! Eu unu’ il prefer…

    Reply ↓
  13. Costachel 10/02/2011 at 18:58

    Poate pentru ca gasesti mai usor un Prosecco decat extrabrutul respectiv? 🙂 Altminteri, sunt de acord cu tine…

    Reply ↓
  14. traian 10/02/2011 at 22:03

    Selgros, 42 RON

    Reply ↓
  15. Monica 06/07/2011 at 13:08

    Abia te am descoperit si sunt fff incantata de retetele tale, jos palaria:))
    Super si aceasta reteta, am o nelamurire, la carne nu se ia intai spuma? Daca o fierb impreuna cu legumele atunci cum procedez?
    FELICITARI SI …TOT INAINTE!:)

    Reply ↓
    1. costachel Post author06/07/2011 at 15:45

      Fiind reteta lui Ovidiu, nu m-am mai bagat. Dar firește ca spuma trebuie inlaturata. Ideea de mai sus e că pasarea e musai sa fie fiarta in apa clocotita (sa ramana gustul in ea, nu sa se duca in zeama), iar daca in apa cu pricina au fiert si niste legume (intregi, nu tocate, sa nu ne deranjeze), ca sa-i dea gust, e mult mai bine.
      Si multumesc frumos! 🙂

      Reply ↓
  16. Dragos 30/04/2012 at 19:35

    Salut,

    Lamurire, sa-mi fie cu iertare: carnea odata taiata fasii se reintroduce in ciorba?

    Reply ↓
    1. costachel Post author30/04/2012 at 20:44

      Sigur că da! Dar, de preferat, după ce se drege rădăuțeana, să nu se zdrobească fâșiile de piept!

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved