Spectacol total cu rețeta asta de chifteluțe! Cu așa niște mâncăruri ar trebui noi, românii, să descoperim mieii și să-i mâncăm pre ei, nu numai de Paști. Că-i păcat să ni-i halească turcii chiar pe toți! Dar, dacă nu vreți (sau nu găsiți) carne de miel, liberi sunteți să folosiți orice fel de carne tocată, fie ea de vită, porc, pasăre sau, și mai bine, amestecată. Doar slabă să fie.
Ingredientele pentru 4 persoane sunt:
350 g pulpă de miel tocată, 1 fileu de hamsie în ulei (facultativ, și numai dacă-i vorba despre miel), ardei iute roșu, după gust, 1 tulpină de țelină verde (sau 1/4 de rădăcină), 1 ou, 1 legătură mică de arpagic verde (sau 4-5 cozi de ceapă verde), pesmet, ulei (mai ales dacă puneți și hamsia, cel de măsline ar fi mai indicat), sare.
Cât despre sos, vă trebuie doar
1 ardei gras roșu, 1 ardei gras galben, 4 linguri de iaurt, sare și piper.
Puneți într-un castron carnea, țelina curățată și tocată, arpagicul verde tăiat foarte fin, ardeiul iute tocat mărunt și hamsia, scursă bine de ulei și mărunțită zdravăn. Amestecați foarte bine, legați tocătura cu oul, sărați și amestecați din nou.
Formați chifteluțe mici, tăvăliți-le prin pesmet și prăjiți-le în ulei. Scoateți-le, pe măsură ce sunt gata, eventual lăsați-le să se scurgă pe o hârtie absorbantă.
Coaceți ardeii, curățați-i bine și mixați-i separat. Adăugați la fiecare câte 2 linguri de iaurt. Încălziți cele două sosuri, tot separat, la foc moale. Puneți sos galben pe fiecare farfurie, în mijloc turnați sos roșu, peste care așezați chifteluțele. Presărați cu puțină tocătura de arpagic verde (dacă folosiți cozi de ceapă, mărunțiți-le mai cu furie).
Serviți mâncarea caldă, cu un rozé sec de Drăgășani.