Ei, sper ca nu v-ati speriat de calcanul din titlu (chit ca, in ultima vreme, mai sus numitul peste nu mai e o raritate si nici nu mai costa cine stie ce). Puteti folosi cam orice fileu de peste alb vreti (stiuca, salau, merlucius, cod s.a.m.d.). Si apropo, nu va luati dupa anumite carti de bucate discutabile: fileul la peste este acea bucata desprinsa de-a lungul sirei spinarii, neaparat dezosata, nu vreo felie taiata transversal. In rest, ce sa va mai spun, reteta e buna, e usoara, e de vara, ce mai, are numai calitati. Asa ca hai sa ne apucam repede de treaba.
Pentru obisnuitele noastre 4 persoane e nevoie de 4 fileuri de peste (circa 300 g bucata), 3 ardei grasi rosii, 1 legatura de cimbru proaspat, 12 felii subtiri de paine la tava, ulei de masline (extravirgin ar fi perfect), sare si piper. Ca sa-l garnisim frumos, mai adaugati dumneavoastra 2 rosii, coapte si tari, cimbru proaspat, ulei ca mai sus, sare.
Curatati ardeii, eliminati semintele si vinisoarele, spalati-i, uscati-i si taiati-i nu prea fin. Incalziti putin ulei intr-o tigaie si caliti ardeii, cateva minute, la foc viu, dupa care puneti-i intr-o strecuratoare ca sa se usuce bine. Eliminati coaja feliilor de paine, inmuiati miezul in putina apa, scurgeti-l bine, maruntiti-l si amestecati-l cu ardeii si cu frunzulitele de cimbru. Sarati si piperati fileurile de peste, acoperiti-le uniform cu amestecul de paine si ardei si puneti-le deoparte. Incalziti cateva linguri de ulei intr-o tigaie mare si frigeti fileurile panate, la foc potrivit, pana cand crusta devine aurie. In acest timp, nu stati degeaba si pregatiti garnitura, taind rosiile spalate si uscate in cubulete mici, pe care le veti condimenta cu ulei, sare si cu frunzulitele de la cateva fire de cimbru.
Cand pestele e gata, sarati-l putin si asezati-l pe farfurii, punand alaturi cate o portie din salatica de rosii. Garnisiti cu un fir de cimbru si serviti, turnand in pahare un Chardonnay, sa zicem. Toata afacerea n-ar trebui sa va ia mai mult de trei sferturi de ora, iar rezultatul este memorabil.
Daca aveti mai mult timp la dispozitie, lasati fileurile presarate cu sare sa se gandeasca putin in frigider la dificultatile vietii de zi cu zi, si atunci totul devine perfect. Iar daca va plac aromele mai exotice, nu strica (ba chiar dimpotriva) sa presarati fileurile, odata cu piperul, si cu putin curry. Si cu asta basta, ca mai sunt si alte retete de povestit.