Dintre legumele post-revoluționare (ca să le zic așa), brocoli-ul are, probabil, ascensiunea cea mai hotărâtă, ajutat probabil și de naveta Italia-România, dar și de prezența lui frecventă prin mai toate „desenele” la care se uită copii cu nesaț (și, probabil, le zic apoi mămicilor că vor și ei). Ceea ce e un lucru cât se poate de bun, fiindcă-i vorba despre o legumă gustoasă, care merită să fie prezentă mai des prin meniurile noastre.
Așa că, dacă mă-ntrebați pe mine, nu strică niciodată o rețetă-n plus de brocoli. Iar pentru cea de mai la vale înarmați-vă, distinsa doamnă, cu
400 g de brocoli, 3 linguri de smântână, 2 ouă mici, 1 lingură de arpagic verde tocat (sau ceapă verde tocata), 1 vârf de cuțit de nucșoară, sare și piper.
Ungeți cu unt 4 forme mici de budincă, puneți pe fundul lor câte un disc de hârtie pergament, uns și el cu unt.
Fierbeți brocoli-ul în aburi (8-10 minute), dați 350 g prin mașina de tocat (restul e pentru decor), amestecați-l cu smântâna, ouăle și ceapa tocată, mai treceți totul o data prin mașina (dacă aveți robot de bucătărie e și mai simplu), sărați și piperați.
Umpleți, cu ajutorul unei linguri, formele pregătite, nivelați bine, puneți-le într-un vas care merge la cuptor, turnați apă până la jumătatea formelor, bagați totul în cuptor (încălzit dinainte!), foc mijlociu și, după 25 de minute, sunt gata de răsturnat pe farfurii (încălzite și ele).
Serviți imediat, dar numai după ce ați eliminat discurile de pergament și ați decorat cu buchețelele rămase de brocoli.
Turnați, dacă vreți, și puțin sos deasupra, de care vă place. Eu, unul, aș opta pentru un sos olandez, însă firește că nu oblig pe nimeni.
În fine, sosul nu-i obligatoriu, dar parca un pahar de Fetească Regală, rece, da. Și dacă v-a plăcut brocoli-ul preparat în acest fel, al doilea pahar vă rog să-l beți pentru mine.