Da, știu, e o rețetă cumva neașteptată. Cum adică, paste cu brocoli și rodii, se vor întreba, probabil, musafirii dumneavoastră. Dar jur cu mâna pe coada tigăii că preparația de mai la vale, pe lângă faptul că e tare frumos colorată, și deci spectaculoasă, mai e și simplă, și rapidă, și tare bună. Drept pentru care aș zice s-o încercați măcar o dată, sigur nu veți regreta!
500 g tăiței, 400 g brocoli, 2 rodii, 1 cățel de usturoi, 3 linguri de ulei extravirgin de măsline, sare și piper.
Mai întâi rodiile: una o stoarceți, de la cealaltă extrageți bobițele. Păstrați totul la îndemână.
Desfaceți brocoli-ul în buchețele mici. Spălați-l, uscați-l și opăriți-l în multă apă sărată, timp de 2 minute de la primul clocot. Scoateți-l cu lingura cu găuri și puneți pastele la fiert în aceeași apă.
Încingeți uleiul, la foc moale, într-o tigaie încăpătoare. Căliți ușor usturoiul întreg (să-și lase doar aroma). Când începe să se aurească eliminați-l și puneți la călit buchețelele de brocoli, foarte bine scurse.
După vreo două minute, stingeți cu sucul de rodie, adăugați bobițele, sărați și piperați. Continuați călirea încă vreo 5 minute.
Scurgeți bine pastele, răsturnați-le în tigaie, sotați încă vreo 2 minute și serviți imediat.
Vinul? Alb, sec și proaspăt, asta-i sigur. Că parcă ar merge mai bine un Sauvignon Blanc, asta puteți s-o luați (și) ca pe-o opțiune strict personală.
O ultimă precizare: parcă-s mai bune aceste paste cu brocoli și rodii dacă în oală intră paste proaspete, cu ou. Dar dacă n-aveți la îndemână, sau țineți post strict, firește că niște paste „normale”, din grâu dur, nu vor schimba prea mult gustul rețetei.