• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pui cu ciuperci și brocoli, gratinat la cuptor

Jan 23, 2013 costachel Mâncaruri cu brocoli, Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu ciuperci, Rețete cu legume 5


Pui cu ciuperci și brocoli

O rețetă tare simplă și foc de gustoasă, acest pui cu ciuperci și brocoli, pus la gratinat în cuptor. E drept, e un pic consumatoare de timp, datorită preparațiilor preliminare. Dar vă rog să mă credeți pe cuvânt că rezultatul final e absolut delicios și toate eforturile vă vor fi răsplătite cu vârf și îndesat.

Ce ne trebuie? Notați:

1 piept de pui, eliberat de piele și oase,
500 g brocoli,
250 g ciuperci (preferabil de pădure),
2-3 căței de usturoi (facultativ),
1 păhărel de vin (tot facultativ),
400 ml smântână,
1-2 ouă (depinde cât de fluid vreți sosul),
100 g cașcaval (parmezan, șvaițer etc.),
cam 100 g unt,
pesmet,
sare și piper.

Desfaceți brocoli-ul buchețele, curățați-l, tăiați-l și opăriți-l în apă clocotită cu sare, 1,5-2 minute, socotite din momentul în care apa începe să fiarbă din nou. Răsturnați-l în strecurătoare și răcoriți-l cu apă rece (trebuie să rămână al dente, e păcat să-l fierbem până se terciuiește).

Bateți smântâna cu ouăle, plus ceva sare și piper. Radeți cașcavalul. Încingeți cuptorul la 200ºC.

Tăiați pieptul de pui bucățele și căliți-l în unt, adăugând, eventual, ceva usturoi și un strop de vin. Sărați, piperați, dați-l deoparte.

Curățați, spălați repede și tăiați ciupercile. Căliți-le și pe ele în unt, cu aceleași adaosuri facultative. Răsturnați-le peste pui, adăugați și brocoli-ul, presărați, dacă vreți, și ceva brânză rasă. Amestecați cu multă grijă.

Ungeți o formă cu unt, presărați-o cu pesmet. Puneți compoziția de pui cu ciuperci și brocoli, turnați deasupra, cât mai uniform, smântâna bătută cu ou. Presărați deasupra cașcaval ras amestecat cu pesmet, puneți din loc în loc bucățele mici de unt și băgați vasul în cuptor, unde trebuie să stea cam jumătate de oră, eventual un pic mai mult, dacă vă place crusta mai rumenită. Serviți mâncarea, evident!, caldă.

Variante? Păi înlocuirea brocoli-ului cu conopidă pare cea mai evidentă, după cum s-ar putea să vă surâdă și folosirea unui sos alb (sau Bechamel) în loc de smântână bătută cu ou.

Vinul pentru acest pui cu ciuperci și brocoli? Alb, sec și un pic onctuos. Așa că la un Chardonnay mă gândesc prima oară (că-i mai lesne de găsit), dar o Fetească Albă fină și elegantă rămâne, după mine, alegerea optimă.

S-ar putea să vă intereseze și:

Paste cu brocoli și smântânăPaste cu brocoli și smântână Fasole verde cu ciuperci și smântână la cuptor Paste cu brocoli și sos de roșiiPaste cu brocoli și sos de roșii Salată de brocoli, conopidă și morcovi

  • brocoli, ciuperci, cuptor, gratinare, pui, pui cu ciuperci

5 thoughts on “Pui cu ciuperci și brocoli, gratinat la cuptor”

  1. aphextwinz 23/01/2013 at 15:40

    broccoli mie imi place mult fiert la aburi (nici nu ai grija lui, pusei recent la mine pe plantatie) chiar fara aparat special, pe sita, capac peste broccoli din sita si pus peste apa care clocoteste, e gata imediat si ramane verde si frumusel. Zic si eu, ca altfel, cred ca e buna reteta, smantana, oua, cascaval, unt. Drept ii ca e pieptul puiului dietetic 😀

    Sanatate! (ps: cred ca merge si cu peste, nu stiu de ce, imi amintii de salaul ala bonne femme, chit ca doar pe alocuri)

    Reply ↓
    1. costachel Post author23/01/2013 at 16:16

      Corect, mai bine fiert în aburi (și nu doar în caz de brocoli). Dar dacă n-am… 🙂

      Reply ↓
  2. aphextwinz 25/01/2013 at 07:30

    sita si oala, sau aburi? eu aburi nu mai am caci citesc articolele despre alcool ca o calugarita carti de Sandra Brown, raman cu informarea, ca practica …

    Reply ↓
    1. costachel Post author25/01/2013 at 11:18

      Hai să spun (ca să nu complic discuția) că n-am un sistem care să mă satisfacă 🙂

      Reply ↓
  3. dynamic 17/03/2014 at 09:07

    O reteta senzationala! Multumesc!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved