O rețetă tare simplă și foc de gustoasă, acest pui cu ciuperci și brocoli, pus la gratinat în cuptor. E drept, e un pic consumatoare de timp, datorită preparațiilor preliminare. Dar vă rog să mă credeți pe cuvânt că rezultatul final e absolut delicios și toate eforturile vă vor fi răsplătite cu vârf și îndesat.
Ce ne trebuie? Notați:
1 piept de pui, eliberat de piele și oase, 500 g brocoli, 250 g ciuperci (preferabil de pădure), 2-3 căței de usturoi (facultativ), 1 păhărel de vin (tot facultativ), 400 ml smântână, 1-2 ouă (depinde cât de fluid vreți sosul), 100 g cașcaval (parmezan, șvaițer etc.),
cam 100 g unt, pesmet, sare și piper.
Desfaceți brocoli-ul buchețele, curățați-l, tăiați-l și opăriți-l în apă clocotită cu sare, 1,5-2 minute, socotite din momentul în care apa începe să fiarbă din nou. Răsturnați-l în strecurătoare și răcoriți-l cu apă rece (trebuie să rămână al dente, e păcat să-l fierbem până se terciuiește).
Bateți smântâna cu ouăle, plus ceva sare și piper. Radeți cașcavalul. Încingeți cuptorul la 200ºC.
Tăiați pieptul de pui bucățele și căliți-l în unt, adăugând, eventual, ceva usturoi și un strop de vin. Sărați, piperați, dați-l deoparte.
Curățați, spălați repede și tăiați ciupercile. Căliți-le și pe ele în unt, cu aceleași adaosuri facultative. Răsturnați-le peste pui, adăugați și brocoli-ul, presărați, dacă vreți, și ceva brânză rasă. Amestecați cu multă grijă.
Ungeți o formă cu unt, presărați-o cu pesmet. Puneți compoziția de pui cu ciuperci și brocoli, turnați deasupra, cât mai uniform, smântâna bătută cu ou. Presărați deasupra cașcaval ras amestecat cu pesmet, puneți din loc în loc bucățele mici de unt și băgați vasul în cuptor, unde trebuie să stea cam jumătate de oră, eventual un pic mai mult, dacă vă place crusta mai rumenită. Serviți mâncarea, evident!, caldă.
Variante? Păi înlocuirea brocoli-ului cu conopidă pare cea mai evidentă, după cum s-ar putea să vă surâdă și folosirea unui sos alb (sau Bechamel) în loc de smântână bătută cu ou.
Vinul pentru acest pui cu ciuperci și brocoli? Alb, sec și un pic onctuos. Așa că la un Chardonnay mă gândesc prima oară (că-i mai lesne de găsit), dar o Fetească Albă fină și elegantă rămâne, după mine, alegerea optimă.
broccoli mie imi place mult fiert la aburi (nici nu ai grija lui, pusei recent la mine pe plantatie) chiar fara aparat special, pe sita, capac peste broccoli din sita si pus peste apa care clocoteste, e gata imediat si ramane verde si frumusel. Zic si eu, ca altfel, cred ca e buna reteta, smantana, oua, cascaval, unt. Drept ii ca e pieptul puiului dietetic 😀
Sanatate! (ps: cred ca merge si cu peste, nu stiu de ce, imi amintii de salaul ala bonne femme, chit ca doar pe alocuri)
sita si oala, sau aburi? eu aburi nu mai am caci citesc articolele despre alcool ca o calugarita carti de Sandra Brown, raman cu informarea, ca practica …
broccoli mie imi place mult fiert la aburi (nici nu ai grija lui, pusei recent la mine pe plantatie) chiar fara aparat special, pe sita, capac peste broccoli din sita si pus peste apa care clocoteste, e gata imediat si ramane verde si frumusel. Zic si eu, ca altfel, cred ca e buna reteta, smantana, oua, cascaval, unt. Drept ii ca e pieptul puiului dietetic 😀
Sanatate! (ps: cred ca merge si cu peste, nu stiu de ce, imi amintii de salaul ala bonne femme, chit ca doar pe alocuri)
Corect, mai bine fiert în aburi (și nu doar în caz de brocoli). Dar dacă n-am… 🙂
sita si oala, sau aburi? eu aburi nu mai am caci citesc articolele despre alcool ca o calugarita carti de Sandra Brown, raman cu informarea, ca practica …
Hai să spun (ca să nu complic discuția) că n-am un sistem care să mă satisfacă 🙂
O reteta senzationala! Multumesc!