O friptură de vițel la cuptor teribil de simplă, spectaculoasă și foarte gustoasă, cam asta urmează în povestea de mai la vale. O mâncare cumva mai fusion (fiindcă, dacă iaurtul și șofranul ne trimit în Orient, coniacul ne trage îndărăt spre Occident), care poate poposi pe masă atât într-o zi ca oricare alta, cât și cu prilejul vreunei ocazii speciale, doar cu o minimă împopoțonare. Sau, mă rog, dumneavoastră știți cât de pretențioși sunt musafirii pe care i-ați invitat și cât de mult trebuie să munciți pentru decor.
Necesarul?
800 g carne de vițel, tăiată cubulețe mici, 1 pahar de coniac, 500 ml iaurt gras, 1 hașmă (sau 1 ceapă mică), 1 pliculeț de șofran, unt, verdeață, sare și piper (alb, de preferință, să nu sară în ochi).
Sărați ușor carnea, puneți-o într-un vas care merge la cuptor, uns cu unt, adăugați hașma curățată și tocată cât de mărunt, turnați uniform coniacul și băgați totul în cuptorul încins dinainte, la 220ºC.
Apucați-vă de sos: puneți șofranul într-un castron, turnați peste el o lingură de apă fierbinte, lăsați-l un pic să se răcească, adăugați iaurtul, sărați, piperați și bateți totul cu un tel până se omogenizează.
După vreo 15 minute scoateți carnea, turnați sosul peste ea, amestecați și băgați la loc în cuptor. Micșorați temperatura (150ºC) și lăsați să se coacă încă vreo jumătate de oră, amestecând de vreo două ori, pentru ca fiecare bucățică de carne să fie bine unsă.
Serviți friptura de vițel fierbinte, presărând și puțină verdeață; vă recomand arpagicul verde, dar o să fie bun și pătrunjelul.
Firește că pentru mâncarea asta puteți folosi și alte feluri de carne fragedă (mânzat, vită, porc slab, piept de pui), cu condiția să ajustați corespunzător timpii de coacere. Și că veni vorba: cei de mai sus sunt orientativi, fiindcă depind atât de dimensiunile cubulețelor, cât și de frăgezimea cărnii.
Vinul? Pinot Noir aș zice prima dată, dar parcă vițelul ăsta fusion merită și o atingere românească, așa că o Fetească Neagră s-ar putea să fie chiar mai nimerită.