Ei, dragii și, mai ales, dragele moșului, recunosc, numele asta e pus cam la derută. De fapt, nu-i vorba chiar despre o friptură de vițel, fiindcă pe masă va poposi un fel de salată. Dar, dacă aș fi încercat să vă povestesc încă din titlu cum stă treaba, probabil mi-ar fi ieșit un soi de romănel. Însă, după cum știți, nu prea ne împiedicăm noi de amănunte de genul asta și trecem repede la treabă, ca tare bun aperitiv o să ne iasă
Pentru 6 persoane avem nevoie de
600 g pulpă de vițel, 30 g fistic curățat, 1 ceapă mică, 1 morcov, 1 pahar de vin alb sec, 1 legătură de ridichi, 300 g salată verde, supă, 1 lingură de mărar tocat, 1 lămâie, ulei de măsline, sare șipiper.
Opăriți mai întâi fisticul 1 minut ca sa-l puteți curata de pieliță. Curățați și tăiați morcovul în bastonașe scurte și subțiri.
Împănați carnea cu fistic și morcov, ajutându-vă de un cuțit cu lama subțire, bine ascuțit, cu care veți face incizii profunde. Legați apoi friptura cu sfoară de bucătărie, ca să-și mențină forma în timpul coacerii.
Tocați mărunt ceapa și căliți-o, într-o cratiță, în câteva linguri de ulei. Adăugați carnea, rumeniți-o bine pe toate părțile, sărați, piperați. Turnați vinul și lăsați-l să se evapore la foc viu.
Micșorați flama, puneți capacul mai pe-o parte și continuați fierberea timp de o oră (cu oarece aproximație, firește), adăugând câte puțină supă caldă atunci când sosul scade prea mult.
Când e gata, scoateți-o, lăsați-o sa se răcească, după care tăiați-o mai întâi în felii și apoi în bastonașe.
Într-un castronel amestecați zeama lămâii cu câteva linguri de ulei (depinde cât de acru vreți să vă iasă sosul), cu sare, piper și mărar. Bateți cu telul până se emulsionează (și, să știți, e foarte bine să faceți la fel în cazul oricărei salate).
Spălați salata, uscați-o, tăiați-o și puneți-o într-un castron. Tăiați și ridichile rondele subțiri. Puneți salata pe un platou, adăugați carnea și ridichile, turnați sosul emulsionat, amestecați și serviți.
Care ar fi vinul? Chit că-i vorba, măcar aparent, despre o friptură de vițel, tot un alb sec merge mai bine, că doar despre un aperitiv am povestit aici. Așa că turnați repede în pahare un Riesling și poftă bună!