• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Varza à la Cluj

Dec 21, 2010 costachel Rețete, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete de tocături, Rețete tradiționale românești 7


Sau varza clujească, sau, după cum râdea mama, Dumnezeu s-o odihnească!, sarmale răsturnate („ce, mi-e lene să-nfășor niște sarmale, cum adică?”). Într-adevăr, dacă te uiți la componente, e fix același lucru, numai ca la preparație mai intervin niște nuanțe care trimit mâncarea din titlu să oscileze nehotărâtă între musaca, varza cu carne și, evident, sarmale. O rețetă inventată probabil de o gospodină nervoasă că n-a avut la îndemână o varza cu foile suficient de subțiri (glumesc, firește, dar sunt sigur, altminteri, că substituirea asta în meniu s-a petrecut nu o dată).

Așadar, necesarul:

1 varza murată mare (2 kile, să zicem),
1 kg de carne (de preferință amestecata, porc și vita),
3-4 cepe,
2-3 linguri de orez (facultativ, zice Sanda Marin),
1 conservă de roșii (de 400 g),
poate și niște costiță afumată, cam 100 g, de gust,
1 cană zeamă de carne,
cimbru,
sare,
piper,
ulei (sau untura, dacă aveți și ziceți ca nu-s probleme).

De aici încolo, intervin variantele. Mai întâi varza (desărată, dacă-i cazul), tăiată cat de mărunt, se poate căli (sau nu) cu o ceapă.

Carnea, iarăși, poate fi călită (zice Radu Anton Roman) sau nu (zice și Sanda Marin, zic și eu).

Din punctul meu de vedere, uitați orice pregătire preliminară, amestecați varza cu roșiile, cimbrul și costița tăiată cubulețe (plus ceva piper boabe, dacă va surâde ideea), iar carnea cu ceapă (tocată cât de mărunt), orez, piper și sare (dar aici aveți grija, dumneavoastră știți cat de sărată e varza).

Luați apoi un vas care merge la cuptor (lutul smălțuit e, firește, ideal), ungeți-l bine cu grăsimea aleasa și începeți să construiți straturi (probabil 3 de varză, două de carne). Turnați deasupra supa, puneți capacul și băgați totul în cuptorul încălzit, la foc mijlociu.

Timpul de fierbere? Pai cam 1 oră și jumătate, dacă ați călit varza înainte, 3 ore dacă nu (în ambele cazuri, ultima jumătate de ora trebuie sa fie fără capac, sa scadă și se se rumenească).

La fel ca și în cazul sarmalelor, mâncarea asta e mai bună reîncălzită, a doua zi, și e perfectă dacă-i turnați 1 pahar de vin alb înainte de introducerea în cuptor.

Cât despre servire, smântâna și mămăliga mi se par obligatorii, dar nu va forțez (poate niște pâine caldă, poate un ardei iute murat, în fine, chestie de gust). Însă vinul din pahare trebuie să fie musai roșu, mai șăgalnic și ușurel (Burgund aș zice eu, dar mai mult ca să va faceți o idee, fiindcă un Novac sau un Merlot mai nordic, de pilda, o sa se potrivească la fel de bine). Dacă însă veți căli varza, eventual și carnea, atunci vinul va trebui să fie tot roșu, dar mai dur, ca să se poată lupta corespunzător (și) cu prăjeala.

S-ar putea să vă intereseze și:

Sărmăluțe-n foi de varză muratăSărmăluțe-n foi de varză murată Sarmale in foi de varza pastorelSărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel Varza cu carneVarză cu carne Varză dulce cu carne

  • cuptor, porc, sarmale, tocatura, varza cu carne, varza murata, vita

7 thoughts on “Varza à la Cluj”

  1. AaltcinevaA 27/12/2010 at 10:31

    Am transpus aceasta reteta in realitate si-am fost incantati.
    Sotul meu a dorit neaparat putin usturoi in pasta de carne si un pic mai mult orez, iar eu am inlocuit supa cu vin alb sicilian, deoarece ne-am hotarat sa nu desaram varza.
    In rest, ne-am conformat indicatiilor…

    Se trece la capitolul “Retete bune, simple si gustoase”!

    Multumim 🙂

    Reply ↓
  2. AaltcinevaA 27/12/2010 at 10:38

    Uitasem sa adaug:

    Nu am calit nimic inainte, am introdus-o direct la cuptor in vas de Jena si i-a luat exact 2 ceasuri, la o temperatura de 180 °C.
    N-am mai umblat la ea, nu i-am luat capacul jos (are, oricum, un spatiu mic pe unde sa evadeze aburii), am avut noroc ca sosul a inceput sa scada la momentul potrivit si chiar s-a rumenit putin in partea de sus.

    O repetam cu siguranta cand avem invitati!

    Reply ↓
  3. Costachel 27/12/2010 at 18:25

    Foarte buna ideea cu vinul. Plus ca, daca din varii motive, varza tot e un pic cam prea acra, un demisec sau chiar un demidulce va rezolva foarte elegant problema. Si tare ma bucur ca v-a placut 🙂

    Reply ↓
  4. Lenesa 27/02/2012 at 17:39

    sa ma ierti, jupan costachele, asta-i exact ce zicea mama dumitale: sarmale rasturnate sau lenese.
    la varza ca la cluj se munceste circa juma de zi.
    sau se merge la varzarie-n cluj si se mananca facuta de altii.

    Reply ↓
  5. costachel Post author28/02/2012 at 08:01

    Păi și dacă nu stai în Cluj? 🙂 Asta e, n-am încotro, varza clujească trebuie să mi-o fac singur…

    Reply ↓
    1. Lenesa 05/03/2012 at 12:53

      muncesti juma de zi, evident… sau mananci sarmalele lenesului 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved