Tare multe variante mai are și varza cu carne, dar n-o să stam acuma să ni le amintim pe toate (cât despre versiunile cu varza murată, au binemeritat dreptul de a avea un text separat, aici). Reamintindu-vă doar că, în principiu, mâncarea asta se poate face cam cu orice fel de carne mai grăsuță (fie ea de porc, vită, pasăre sau oaie), țin totuși să precizez că, în cazul de față, nu există nimic mai bun și mai potrivit decât costițele de porc. Acestea fiind zise, să trecem repede la treaba.
Așadar, pentru 4 amatori de varză cu carne pregătiți dumneavoastră
600 g de carne (dacă are, și ar trebui să aibă, oase, ceva mai mult), 1 varză (minimum 1,2 kg), 1 ceapă, 2-3 roșii, 1 ardei gras, 1 cană de borș (fiert și răcorit), 1 cană de vin alb sec, cimbru, piper boabe, sare, ulei.
Pregătiți întâi carnea: spălați-o, uscați-o, tăiați-o în bucăți civilizate și căliți-o puțin în ulei, cu ceapa tocată mărunt.
În timpul asta curățați varza, tocați-o, amestecați-o cu sare și, după vreo oră, luați-o la frământat și stors.
Ca să nu vă plictisiți cât stă varza la sare, opăriți roșiile, curățați-le de pielițe și mărunțiți-le. Nu uitați de ardei: curățați, spălați, tocați.
Puneți varza stoarsă într-un castron încăpător și amestecați-o cu roșiile, ardeii, cimbrul și piperul boabe. În mod normal sare nu mai trebuie, dar o verificare nu strică.
Ungeți o oală cu ulei (dacă ați avea niște șoric să puneți pe fundul ei, tare bine ar fi), puneți un strat de varză, așezați deasupra carnea și terminați cu restul de varză. Turnați deasupra borșul și vinul (dacă varza nu e aproape acoperita, mai adăugați vin, nu vă zgârciți!)
Odată ajunși aici, aveți doua variante: ori fierbeți acoperit pe aragaz timp de vreo oră, apoi scoateți capacul și băgați oala în cuptor să mai stea încă vreo juma’ de ora, cât se rumenește puțin, ori puneți din prima varza cu carne la cuptor, unde va sta cam două ore, din care ultima jumătate fără capac. Sfatul meu, mai ales dacă aveți o oala de lut smălțuit precum cea din poză, ar fi să alegeți a doua variantă.
Oricum ar fi, varza asta tot a doua zi va fi mai bună, iar lucru mai nimerit decât încălzirea ei în cuptor nu poate fi. Că lângă ea, când o puneți pe masa, trebuie să fie musai o mămăligă zdravănă și niscaiva ardei iuți, nu mai trebuie să vă spun.
Cât despre vin, un lucru e sigur: chiar dacă ați fiert varza cu carne în vin alb, în pahare trebuie să turnați un roșu. Ba chiar un roșu destul de zdravăn, că-i vorba de varză și de carne grasă aici. Așa că, dacă n-o fi chiar Cabernet, apoi măcar un Merlot de prin sud ar trebui să fie. Deși, fie și doar de dragul modernității și al soiurilor românești, nu pot să nu vă recomand aici și Novacul.
Maestre, de ce aţi tăiat din listă cimbrul şi piperul boabe?
Nu le-am tăiat eu, un plugin prea zelos n-a știut să semnaleze altfel că link-urile trebuiau reactualizate. Am reparat 🙂
Acum, nu dau cu parul, dar la varza proaspata eu pus si marar la fel de proaspat.Imi place mirosul de mor!! :))
Chiar dacă am uitat în text (un lapsus), subscriu! 🙂
Am pus niste retsina… 🙂
Sint curios ce o sa iasa….
Păi să ne spui și nouă, da? 🙂