Va promiteam, cand va povesteam despre sosul de rosii, ca vom vorbi si despre cateva din nenumaratele variante pe care le are. Pentru cea din titlu, pe langa rosii (tot asa, cam 1 kg si ceva, sa va ramane 900 g dupa eliminarea pielitelor si semintelor), 1 lingurita rasa de zahar, sare si piper, va mai trebuie 2 linguri de ulei de masline si 2 catei de usturoi (sau dupa gust).
Inceputul e practic identic: tocati marunt rosiile si puneti-le intr-o cratita in care ati incins uleiul, la foc moale. Amestecati bine-bine, acoperiti si lasati sosul sa fiarba 5 minute. Luati capacul, puneti zaharul si fierbeti in continuare, tot la foc moale, timp de 1/2 ora, amestecand din cand in cand, pana veti obtine un sos destul de gros.
In timpul asta caliti putin (separat) usturoiul in cealalta lingura de ulei. Amestecati totul cu 5 minute inainte de a fi gata sosul. Sau, mai simplu, dar si mai brutal, puneti usturoiul pisat in sos cu putin timp inainte de a fi luat de pe foc.