Un aperitiv tare simpatic, tartinele astea, și bag mâna-n foc că vor face furori pe orice masă, fie ea una normală sau, dimpotrivă, cu fițe-n draci (dar atunci vor fi cu „mousse de celeri”, firește!). Și ca să le mai laud doar puțin, pe lângă faptul ca-s tare bune, notați că nu se fac prea greu, sunt ieftine și nici nu depind de sezon.
1 rădăcină potrivită de țelină, 100 g costiță afumată, 3-4 linguri de smântână, zeamă de lămâie, pătrunjel, sare, piper, pâine (evident!).
Începeți prin a curăța și spăla țelina. Tăiați-o cubulețe, frecați-o cu zeama de lămâie (să nu se înnegrească) și fierbeți-o, fie în apă sărată, fie (mai bine) în aburi.
Ca să nu vă plictisiți, tăiați costița fâșiuțe subțiri și rumeniți-o într-o tigaie antiaderentă (fără altă grăsime).
Când s-a înmuiat țelina (cam 10 minute, dar depinde de dimensiunea cubulețelor, așa că gustați!) scurgeți-o bine, lăsați-o să se răcorească puțin, puneți-o în mixer împreună cu smântâna, sărați, piperați și transformați totul în pastă.
Prăjiți 4 felii de pâine (preferabil neagră, aș zice eu), tartinați-le cu piureul, așezați deasupra bucățelele de costiță crocante, presărați ceva pătrunjel și serviți.
Variante? Păi mai întâi firește că puteți înlocui țelina cu alte legume (mazărea și conopida mi-au venit primele în minte, dar sigur nu se oprește lista aici). În loc de costiță sigur o sa meargă alte afumături, iar o idee pe care n-am putut s-o aplic (n-aveam) ar fi sa râșniți deasupra și ceva piper roz, sau poate chiar din cel amestecat, în patru culori.
Vinul? Păi sigur, costița mă împinge spre un roșu, dar țelina mă trage îndărăt, așa că nu văd alta soluție ca să le-mpac decât să vă recomand un rozé sec. Dar dacă tartinele astea vor fi doar un fel dintre multele aperitive de pe o masa festivă, o să meargă cu vinul alb pe care l-ați ales pentru debut, n-o sa facă mofturi prea mari
5 thoughts on “Tartine cu spumă de țelină și costiță afumată”
Raluca
Ar merge în loc de costiţa “magret de canard” afumat? Fix aseara l-am pus aşa simplu, pe pâine, fiindca nu am avut nicio idee mai bună 🙁
A fost divin şi aşa, nu-i problemă:)
Domnule Costachel( e alint ?! ca am un prieten, maaaaaaaaaaaare “noceur” caruia ii spun Costache…:) ), aveti, in ceea ce priveste povestitul retetelor, o tactica SUBVERSIVA.. :))) As tot sta sa va citesc/admir si bineinteles sa degust tot ce postati ! Am mai si incercat retetele… dar m-am gandit ca merita sa va scriu cateva cuvinte, ca nu strica nimanui ceva admiratie :)) SUUUUUPER post, SUUUUUUPER talent (“Talent: a face cu usurinta ceea ce este greu altuia” Amiel)INCANTATOARE persoana … 🙂
Ar merge în loc de costiţa “magret de canard” afumat? Fix aseara l-am pus aşa simplu, pe pâine, fiindca nu am avut nicio idee mai bună 🙁
A fost divin şi aşa, nu-i problemă:)
Cum sa nu mearga? Da’ atunci sigur spuma de telina o sa fie “mousse de celeri” 😀
Domnule Costachel( e alint ?! ca am un prieten, maaaaaaaaaaaare “noceur” caruia ii spun Costache…:) ), aveti, in ceea ce priveste povestitul retetelor, o tactica SUBVERSIVA.. :))) As tot sta sa va citesc/admir si bineinteles sa degust tot ce postati ! Am mai si incercat retetele… dar m-am gandit ca merita sa va scriu cateva cuvinte, ca nu strica nimanui ceva admiratie :)) SUUUUUPER post, SUUUUUUPER talent (“Talent: a face cu usurinta ceea ce este greu altuia” Amiel)INCANTATOARE persoana … 🙂
Ce idee faina!! Acum imi ploua-n gura 🙂
Bag mana-n foc ca Raluca a pus intrebarea stiind deja raspunsul. Dar si eu as da sfoara-n tara dac-as avea magret de canard in frigider.