• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tartă provensală cu legume

Jul 20, 2011 costachel Mâncăruri cu dovlecei, Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de tarte sărate, Rețete ovo-lacto-vegetariene 0


Vinete, dovlecei, ardei grași, ce mai, un festival al legumelor de vară are loc în tarta asta excelentă, un fel de verișoară legumicolă a mult mai celebrei quiche lorraine. Se face simplu, e foarte gustoasă, e de vară, ce mai, numai argumente în favoarea studierii ei mai îndeaproape.

Mai întâi, firește că avem nevoie de aluat de tartă (fraged), așa că notați:

250 g făină,
125 g unt,
puțină apă rece (ca gheața!),
sare.

Tăiați untul cubulețe mici, cerneți făina pe masa de lucru, amestecați-o cu untul, frământați repede cu vârful degetelor, adăugați apă câtă trebuie (câteva linguri) pentru a obține un aluat neted, faceți o minge, lăsați-o în frigider măcar jumătate de oră. A, și dacă preferați, ca și mine, să faceți aluatul cu robotul, v-am povestit aici cum.

După care vine rândul umpluturii:

1 vânătă,
2 dovlecei mici (sau 1 mare, dar probabil va trebui să-l curățați de semințe),
1 ardei gras roșu,
50 g măsline negre,
1 ceapă mică (mai bună ar fi 1 hașmă),
măghiran,
cimbru,
2 ouă,
100 ml smântână,
4 linguri de parmezan ras,
4 linguri de ulei (extravirgin) de măsline,
sare,
piper.

Curățați și spălați vânăta, ardeiul și dovleceii, tăiați-le cubulețe. Scoateți sâmburii măslinelor, jumătate tăiați-le feliuțe, pe lung, iar restul lăsați-le întregi. Spălați, curățați și tocați verdețurile, dacă le-ați găsit proaspete, dacă nu, firește, nu.

Curățați, în fine, ceapa, tocați-o și căliți-o în ulei, la foc moale. Adăugați cubulețele de vinete și ardei. Continuați călirea, timp de vreo 10 minute, amestecând din când în când. Puneți dovleceii și măslinele tăiate, sărați, piperați și căliți în continuare, alte 10 minute, neuitând să amestecați.

Întindeți aluatul foaie, puneți-l într-o formă de tartă (cam 26 cm diametru, la cât aluat e), tapetată cu hârtie pergament (foaie de copt sau cum Dumnezeu îi mai spune pe etichetă), înțepați-l ușor pe fund, cu o furculiță, puneți deasupra altă foaie de pergament, deasupra niște boabe de fasole cu care nu aveți ce face și (pre)coaceți tarta 15 minute, în cuptorul încins la 180ºC. Scoateți, eliminați fasolea și foaia de deasupra, lăsați-o în pace, că acuși îi vine rândul din nou (între noi fie vorba, etapa asta o puteți face din ajun).

Bateți strașnic ouăle cu smântâna și parmezanul, adăugați legumele și verdețurile, omogenizați, vărsați compoziția peste tartă, decorați cu măslinele întregi rămase și băgați totul în cuptor, tot la 180ºC, unde trebuie să mai stea 25-30 de minute.

Scoateți, puneți tarta pe o grilă, să se răcorească un pic, și serviți-o caldă, sau chiar călduță.

Cât despre vin, Sauvignon Blanc aș cam pofti eu la rețeta asta, dar cam orice alb sec și nu prea acid o să se înțeleagă suficient de bine cu tarta noastră cu legume.

S-ar putea să vă intereseze și:

Quiche lorraine - Tarta cu costita si cascavalTartă cu costiță și cașcaval (quiche lorraine) Tartă cu praz Tartă cu ceapă și brânză Tartă cu brânză de vaci, piersici și ciocolată

  • aluat fraged, ardei, dovlecei, oua, quiche lorraine, smantana, tarta, vinete

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved