Tartă cu ceapă? Ei, da, s-ar putea să primiți întrebarea asta de la comeseni, înainte de a le pune dinainte excelenta preparație care urmează. Dar nu trebuie să vă faceți absolut nicio problemă, se vor îndrăgosti cu toții de tarta asta (și în primul rând lacto-vegetarienii, e de la sine înțeles). E foc de gustoasă, e un pretext excelent pentru un pahar (sau mai multe) de vin bun, plus că nu se face greu deloc și mai e și ieftină, pe deasupra. Și gata, am lăudat-o destul, mai bine să trecem la treabă.
În primul rând, pentru aluatul fraged aveți nevoie de
250 g făină, 150 g unt, 1 vârf de cuțit de sare,
câteva linguri de apă rece ca gheața.
Apoi, pentru umplutură, mai adăugați dumneavoastră pe listă
800 g ceapă, 5 căței de usturoi, 2 fire de cimbru, 1 foaie de dafin, 1 pahar de vin alb sec, 150 g șvaițer, 3 linguri ulei (extravirgin) de măsline, sare și piper.
Faceți mai întâi aluatul și lăsați-l să stea la rece până preparați umplutura (mai multe detalii privind execuția găsiți, de pildă, aici).
Curățați ceapa și usturoiul, tăiați-le fin și puneți-le să se înăbușe în ulei, la foc mic, împreună cu cimbrul și dafinul. După vreo 45 de minute turnați vinul, fierbeți până când acesta se evaporă, iar compoziția este foarte bine scăzută (dar nu trebuie să se rumenească!). Reglați de sare și piper, eliminați dafinul și cimbrul, adăugați în compoziție șvaițerul tăiat lamele subțiri și amestecați.
Reveniți la aluat, scoateți-l din frigider, întindeți-l foaie, puneți-l într-o formă de tartă, eliminați excesul de pe margini, acoperiți-l cu pergament sau cu folie de aluminiu, puneți deasupra niște boabe de fasole și băgați-l în cuptorul încins dinainte, la 200ºC. Coaceți-l un sfert de oră, scoateți-l, eliminați folia și fasolea, băgați-l la loc în cuptor pentru încă 10 minute.
În fine, scoateți tarta, umpleți-o cu compoziția de ceapă și brânză, puneți-o la loc în cuptor, unde trebuie să mai stea încă 1 sfert de oră.
La variante n-am prea multe de spus, decât că, firește, ați putea folosi și vreo altă brânză, după cum gradul final de coacere depinde și de gust, și de cuptorul dumneavoastră, așa că a doua precoacere ar putea fi scurtată la 5 minute, sau poate chiar eliminată cu totul. Dumneavoastră știți cum vă iese cel mai bine aluatul fraged pentru tartă, așa că nu mă bag, ideea e că precoacerea e obligatorie, fiindcă umplutura e relativ moale.
Serviți această tartă cu ceapă și brânză caldă sau răcorită (dar nu rece, că se întărește șvaițerul), iar în pahare zic eu că un Pinot Gris ar fi cel mai potrivit. Dar, în principiu, cam orice alb sec va merge foarte bine la tarta noastră.