• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tartă cu ceapă și brânză

Apr 02, 2012 costachel Rețete, Rețete cu legume, Rețete de tarte sărate, Rețete lacto-vegetariene 0


Tartă cu ceapă și brânză

Tartă cu ceapă? Ei, da, s-ar putea să primiți întrebarea asta de la comeseni, înainte de a le pune dinainte excelenta preparație care urmează. Dar nu trebuie să vă faceți absolut nicio problemă, se vor îndrăgosti cu toții de tarta asta (și în primul rând lacto-vegetarienii, e de la sine înțeles). E foc de gustoasă, e un pretext excelent pentru un pahar (sau mai multe) de vin bun, plus că nu se face greu deloc și mai e și ieftină, pe deasupra. Și gata, am lăudat-o destul, mai bine să trecem la treabă.

În primul rând, pentru aluatul fraged aveți nevoie de

250 g făină,
150 g unt,
1 vârf de cuțit de sare,
câteva linguri de apă rece ca gheața.

Apoi, pentru umplutură, mai adăugați dumneavoastră pe listă

800 g ceapă,
5 căței de usturoi,
2 fire de cimbru,
1 foaie de dafin,
1 pahar de vin alb sec,
150 g șvaițer,
3 linguri ulei (extravirgin) de măsline,
sare și piper.

Faceți mai întâi aluatul și lăsați-l să stea la rece până preparați umplutura (mai multe detalii privind execuția găsiți, de pildă, aici).

Curățați ceapa și usturoiul, tăiați-le fin și puneți-le să se înăbușe în ulei, la foc mic, împreună cu cimbrul și dafinul. După vreo 45 de minute turnați vinul, fierbeți până când acesta se evaporă, iar compoziția este foarte bine scăzută (dar nu trebuie să se rumenească!). Reglați de sare și piper, eliminați dafinul și cimbrul, adăugați în compoziție șvaițerul tăiat lamele subțiri și amestecați.

Reveniți la aluat, scoateți-l din frigider, întindeți-l foaie, puneți-l într-o formă de tartă, eliminați excesul de pe margini, acoperiți-l cu pergament sau cu folie de aluminiu, puneți deasupra niște boabe de fasole și băgați-l în cuptorul încins dinainte, la 200ºC. Coaceți-l un sfert de oră, scoateți-l, eliminați folia și fasolea, băgați-l la loc în cuptor pentru încă 10 minute.

În fine, scoateți tarta, umpleți-o cu compoziția de ceapă și brânză, puneți-o la loc în cuptor, unde trebuie să mai stea încă 1 sfert de oră.

La variante n-am prea multe de spus, decât că, firește, ați putea folosi și vreo altă brânză, după cum gradul final de coacere depinde și de gust, și de cuptorul dumneavoastră, așa că a doua precoacere ar putea fi scurtată la 5 minute, sau poate chiar eliminată cu totul. Dumneavoastră știți cum vă iese cel mai bine aluatul fraged pentru tartă, așa că nu mă bag, ideea e că precoacerea e obligatorie, fiindcă umplutura e relativ moale.

Serviți această tartă cu ceapă și brânză caldă sau răcorită (dar nu rece, că se întărește șvaițerul), iar în pahare zic eu că un Pinot Gris ar fi cel mai potrivit. Dar, în principiu, cam orice alb sec va merge foarte bine la tarta noastră.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Budinca de morcovi cu ceapa si branzaBudincă de morcovi cu ceapă și brânză Tartă cu brânză de vaci și stafide Tarta cu brânză de vaci, cacao și portocale Tartă cu brânză de vaci, piersici și ciocolată

  • ceapa, cuptor, svaiter, tarta

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved