• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tartă cu costiță și cașcaval (quiche lorraine)

May 13, 2008 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete de tarte sărate 2


Da, la mama ei acasă minunăția asta se cheamă quiche lorraine; o rețetă celebră, care are, firește, nenumărate variante. Așa că mai jos se cheamă că aveți doar o idee de start, iar dumneavoastră puteți oricând să vă puneți în funcțiune imaginația și să înlocuiți, de pilda, șvaițerul original cu un cașcaval, costița afumată cu ciuperci sau cu vinete (obținând, astfel, o rețetă lacto-vegetariana) și așa mai departe, fiindcă în spațiul dintre aluatul fraged și acoperișul de ou și smântână e destul loc de joacă.

Așadar, pentru 6-8 persoane aveți nevoie de

400 g aluat de tartă (adică aluat fraged, dar și asta e de mai multe feluri, așa că preparați-l pe cel care vă place mai mult și nu-mi luați în considerare opinia că ala care are și gălbenuș mi se pare cel mai indicat),
1 lingura de muștar,
175 g costiță afumată, fără șoric,
1 ceapă tocată (nu-i musai),
3 oua,
350 g smântână,
150 g svaițer, tăiat zaruri de table,
sare,
piper,
patrunjel.

Mai întâi, cuptorul trebuie încălzit dinainte, la 200ºC.

Întindeți aluatul și așezați-l într-o formă de tartă (cam de 23 de cm diametru). Înțepați puțin fundul cu o furculiță, așezați deasupra un disc de pergament sau de folie de aluminiu alimentar, puneți ceva boabe de fasole peste și coaceți 15 minute.

Scoateți fasolea și pergamentul/folia, ungeți aluatul cu un strat fin și uniform de muștar, din nou la cuptor, încă 5 minute, după care lăsați-l deoparte, că vine și vremea lui.

Pentru umplutură, căliți costiță tăiată fâșiuțe subțiri în ulei, până devine crocantă. Puneți-o deoparte, eliminați mare parte din grăsimea formată și, în ce mai rămâne, căliți ceapa, vreo 15 minute, amestecând din când în când. Ca să fie mâncarea mai ușoară, e bine să puneți după călire costița și ceapa pe o hârtie absorbantă.

Bateți ouăle cu smântâna, sărați și piperați.

Presărați uniform șvaițerul peste aluatul lăsat în așteptare, după care urmează ceapa și apoi costița. Turnați crema ou-smântână și băgați tava din nou în cuptor, la foc mijlociu.

Coaceți timp de 35-40 de minute (sau până se rumenește frumos deasupra). Scoateți din formă și puneți tarta pe o grilă, să se răcorească puțin

Serviți-o caldă, decorată cu pătrunjel, iar în pahare turnați un Riesling, de preferință de Rin, ca să se simtă a noastră quiche lorraine mai acasă.

S-ar putea să vă intereseze și:

Tartă provensală cu legume Tartă cu praz Tarta flambataTartă flambată Tartă cu ciocolată

  • aluat fraged, costita, Franta, oua, quiche lorraine, reteta, sarata, smantana, tarta

2 thoughts on “Tartă cu costiță și cașcaval (quiche lorraine)”

  1. sorina 27/11/2012 at 20:32

    Buna,fac tarta asta minunata de cativa ani buni, de pe vremea cand a aparut ”Caietul de retete”, una din cele mai bune carti aparute la noi.
    Ma bucur ca te-am regasit pe site, foarte util pentru cei care vor sa invete.
    Si o intrebare acum, de multe ori aluatul meu de tarta se rupe cand vreau sa-l pun in tava e posibil sa fie din cauza apei, nu am pus, sau pentru ca am folosit unt mai putin gras? multumesc

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/11/2012 at 10:24

      Da, trebuie un pic mai multă apă. Și mulțumesc frumos 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved