Da, la mama ei acasă minunăția asta se cheamă quiche lorraine; o rețetă celebră, care are, firește, nenumărate variante. Așa că mai jos se cheamă că aveți doar o idee de start, iar dumneavoastră puteți oricând să vă puneți în funcțiune imaginația și să înlocuiți, de pilda, șvaițerul original cu un cașcaval, costița afumată cu ciuperci sau cu vinete (obținând, astfel, o rețetă lacto-vegetariana) și așa mai departe, fiindcă în spațiul dintre aluatul fraged și acoperișul de ou și smântână e destul loc de joacă.
Așadar, pentru 6-8 persoane aveți nevoie de
400 g aluat de tartă (adică aluat fraged, dar și asta e de mai multe feluri, așa că preparați-l pe cel care vă place mai mult și nu-mi luați în considerare opinia că ala care are și gălbenuș mi se pare cel mai indicat), 1 lingura de muștar, 175 g costiță afumată, fără șoric, 1 ceapă tocată (nu-i musai), 3 oua, 350 g smântână, 150 g svaițer, tăiat zaruri de table, sare, piper, patrunjel.
Mai întâi, cuptorul trebuie încălzit dinainte, la 200ºC.
Întindeți aluatul și așezați-l într-o formă de tartă (cam de 23 de cm diametru). Înțepați puțin fundul cu o furculiță, așezați deasupra un disc de pergament sau de folie de aluminiu alimentar, puneți ceva boabe de fasole peste și coaceți 15 minute.
Scoateți fasolea și pergamentul/folia, ungeți aluatul cu un strat fin și uniform de muștar, din nou la cuptor, încă 5 minute, după care lăsați-l deoparte, că vine și vremea lui.
Pentru umplutură, căliți costiță tăiată fâșiuțe subțiri în ulei, până devine crocantă. Puneți-o deoparte, eliminați mare parte din grăsimea formată și, în ce mai rămâne, căliți ceapa, vreo 15 minute, amestecând din când în când. Ca să fie mâncarea mai ușoară, e bine să puneți după călire costița și ceapa pe o hârtie absorbantă.
Bateți ouăle cu smântâna, sărați și piperați.
Presărați uniform șvaițerul peste aluatul lăsat în așteptare, după care urmează ceapa și apoi costița. Turnați crema ou-smântână și băgați tava din nou în cuptor, la foc mijlociu.
Coaceți timp de 35-40 de minute (sau până se rumenește frumos deasupra). Scoateți din formă și puneți tarta pe o grilă, să se răcorească puțin
Serviți-o caldă, decorată cu pătrunjel, iar în pahare turnați un Riesling, de preferință de Rin, ca să se simtă a noastră quiche lorraine mai acasă.
2 thoughts on “Tartă cu costiță și cașcaval (quiche lorraine)”
sorina
Buna,fac tarta asta minunata de cativa ani buni, de pe vremea cand a aparut ”Caietul de retete”, una din cele mai bune carti aparute la noi.
Ma bucur ca te-am regasit pe site, foarte util pentru cei care vor sa invete.
Si o intrebare acum, de multe ori aluatul meu de tarta se rupe cand vreau sa-l pun in tava e posibil sa fie din cauza apei, nu am pus, sau pentru ca am folosit unt mai putin gras? multumesc
Buna,fac tarta asta minunata de cativa ani buni, de pe vremea cand a aparut ”Caietul de retete”, una din cele mai bune carti aparute la noi.
Ma bucur ca te-am regasit pe site, foarte util pentru cei care vor sa invete.
Si o intrebare acum, de multe ori aluatul meu de tarta se rupe cand vreau sa-l pun in tava e posibil sa fie din cauza apei, nu am pus, sau pentru ca am folosit unt mai putin gras? multumesc
Da, trebuie un pic mai multă apă. Și mulțumesc frumos 🙂