Americanii cică mănâncă tarta asta de Valentine’s Day, chestia aia siropoasă, cu multe inimioare și vânzări la greu, că totu-i marketing, nimic altceva (însă asta e o cu totul altă discuție). Esențial este însă că avem de-a face dulce foarte bun, ieftin și care se face ușor, o alegere excelentă atât pentru un meniu duminical în familie, cât și pentru mese simandicoase, cu musafiri cusurgii. Cam ăsta fiind enunțul pentru ceea ce urmează mai la vale, repede vine demonstrația
Pentru 6 persoane, trebuie mai întâi un aluat fraged, adică
250 g făină, 125 g unt, 50 g zahar, 2 gălbenușuri.
După aceea vine umplutura, adică
1 conserva de compot de ananas (cu feliile întregi), 1 portocală, 400 ml lapte, 1 ou, 1 gălbenuș, 60 g zahăr, 60 g migdale, 25 g făină, 1 pliculeț de zahar vanilat, 3 picături de esență de migdale,
puțin unt.
Pentru aluat, amestecați într-un castron faina cu zaharul, adăugați untul moale făcut bucatele și gălbenușurile. Frământați repede, cu vârful degetelor, până când obțineți un aluat cât de cât omogen. Faceți o minge, înveliți-o în film transparent și lăsați-o în frigider 1/2 oră.
Între timp, încălziți laptele într-o crăticioară. Într-un castron bateți oul cu 50 g zahar și cu zaharul vanilat, apoi incorporați, puțin câte puțin, faina, cernând-o printr-o sită. Amestecând în continuare, turnați laptele cald în fir subțire, transferați totul într-o cratiță și fierbeți crema 5 minute la foc moale. Lăsați-o să se răcorească, amestecând din când în când, ca să nu se formeze o pelicula la suprafață.
Spălați și uscați portocala, radeți coaja și adăugați-o la cremă, împreună cu migdalele tocate și cu esența de migdale. Amestecați, incorporați și gălbenușul.
Pe o planșetă presărată cu făină întindeți aluatul și puneți-l într-o forma de tartă (eventual în formă de inimă), tapetată în prealabil cu pergament uns cu unt. Faceți un fel de cornișă de-a lungul marginilor, decorați-o cu dosul unei furculițe (apăsând la intervale regulate). Înțepați fundul, tot cu furculița și încălziți cuptorul, la foc moale.
Scurgeți feliile de ananas, dați copiilor să bea sucul și tăiați-le în jumătate. Turnați crema de migdale peste aluat, nivelați cu o paleta din lemn și băgați în cuptor. Coaceți 30 de minute, scoateți, garnisiți cu feliile de ananas, apăsându-le ușor în crema, presărați cu zaharul rămas și din nou la cuptor 10 minute.
Scoateți mai întâi din cuptor, lăsați să se răcească, scoateți și din forma, urmează servirea.
Ce bem? Nu știu. Eu aș încerca o Tămâioasă Românească, dacă aș găsi una nu prea dulce și nici excesiv de tare.