• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tartă cu lămâie și bezea

Oct 21, 2011 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 1


Tartă cu lămâie și bezea

O tartă cu lămâie și bezea care se cheamă, în originalul transatlantic, Lemon Meringue Pie. Și, cum tot se laudă americanii cu tartele și turtele lor, am zis că nu strică să le facem și dumnealor o vizită, să vedem dacă chiar se pricep sau e doar o propagandă mai mult sau mai puțin hollywoodiană.

Cu precizarea că gramajele mai ciudate se datorează conversiei în sistemul metric, notați, vă rog, că pentru o tavă cu diametru de 28 cm aveți nevoie, pentru aluat, de

415 grame făină,
140 g unt,
115 g zahăr pudră,
1 ou mare, bătut,
1 lingură de apă.

Vine la rând umplutura de lămâie, adică

sucul și coaja rasă de la 6 lămâi,
50 g amidon alimentar de porumb,
475 ml apă,
280 g zahăr pudră,
6 gălbenușuri,

iar pentru bezea mai pregătiți dumneavoastră

4 albușuri,
225 g zahăr pudră,
2 lingurițe rase de amidon.

Să zicem că aluatul îl facem în mixer, așa că puneți dumneavoastră în bol făina și untul. Apăsați pe pulse până când compoziția seamănă cu niște fărâmituri. Adăugați atunci oul, apa și zahărul. Continuați „pulsarea” până obțineți o minge, împingând la loc, la începutul operațiunii, compoziția care s-a suit pe pereții vasului. Înfășurați în folie de plastic alimentar și băgați aluatul în frigider, să stea acolo vreo oră.

Întindeți foaia, puneți-o în formă, acoperiți-o cu o folie de pergament, presărați boabe de fasole (ca să nu se umfle aluatul) și băgați în cuptorul încins la 200ºC timp de 15 minute. Scoateți, eliminați pergamentul și fasolea, băgați înapoi tava în cuptor, 5 minute, să se usuce puțin.

Și, cred că ați ghicit deja, pre-coacerea aluatului se poate face, fără probleme, cu o zi sau chiar cu două înainte de coacerea tartei propriu-zise

Pentru umplutură, amestecați amidonul cu coaja și zeama de lămâie, până obțineți o pastă omogenă. Dați apa în clocot într-o crăticioară, adăugați mixtura și amestecați zdravăn, pe foc moale, până se îngroașă, apoi fierbeți cam 1 minut. Adăugați cu grijă gălbenușurile frecate cu zahăr și bateți bine totul, pe foc, până obțineți o cremă. Lăsați-o să se răcească, apoi turnați-o peste tarta pre-coaptă.

Bateți albușurile spumă tare, adăugați treptat zahărul și continuați mixarea până când compoziția devine groasă și lucioasă. Adăugați atunci amidonul și mai bateți puțin, cât să se omogenizeze.

Întindeți bezeaua peste crema de lămâie și coaceți tarta timp de 30 de minute, sau până când bezeaua se aurește. Se servește, firește, rece.

Ce bem la această tartă cu lămâie și bezea? Ei, firește că un vin alb demidulce, numai că trebuie să fie unul cu o aciditate suficient de bună, ca să se lupte eficient cu lămâia. Și sunt vreo două-trei tămâioase care corespund bine profilului.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Tartă cu ananas și cremă de migdale Omletă cu bezea Tarta cu ciocolata si cafeaTartă cu ciocolată și cafea Tort de bezea cu pepene galben și afine

  • bezea, crema, desert, dulce, lamaie, SUA, tarta

One thought on “Tartă cu lămâie și bezea”

  1. Fructe uscate 14/03/2014 at 23:12

    Arata senzational!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală
  • kmy on Plăcintă dobrogeană
  • Sandwich-uri cu sos bolognese si parmezan – Pruncu on Tartine calde cu carne la cuptor
  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • Doina on Plăcintă dobrogeană

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved