Chiar foarte simpatică și tare gustoasă înghețata de mai la vale, care mie personal mi-a confirmat, încă o dată, spusa lui Jamie Oliver: dacă știi să faci crema de lapte cu gălbenușuri, atunci orice înghețată ți se va părea extraordinar de simplu de făcut.
Ce ne trebuie pentru exemplificare?
250 ml lapte integral, 150 g zahăr, 500 ml smântână dulce, 270 g migdale întregi, 5 gălbenușuri, 1 esență mică de migdale, 200 g cireșe confiate, 1 vârf de cuțit de sare
Mai întâi rumeniți ușor migdalele în cuptor, pe sec. Lăsați-le să se răcorească și tocați-le din cuțit: jumătate dintre ele mare, iar restul cât mai mărunt.
Încălziți laptele cu zahărul, sarea și jumătate din smântână. Adăugați migdalele mărunțite, stingeți focul, acoperiți și lăsați compoziția în pace 1 oră (o infuzie de migdale, ce mai!). Apoi strecurați-o prin sită, apăsând cu dosul lingurii, ca să scoateți cât mai multă aromă din migdale (de care nu mai aveți nevoie după aceea).
Încălziți din nou laptele parfumat. Puneți restul de smântână într-un castron. Bateți gălbenușurile, turnați încet laptele cald peste ele și puneți totul într-o crăticioară cu fundul gros. Încălziți la foc mediu, amestecând non-stop cu o spatulă, până când compoziți începe să se îngroașe. Strecurați compoziția, printr-o sită fină, în castronul cu smântâna, adăugați, esența și omogenizați bine. Amestecați non-stop până se răcește (ca să grăbiți procesul, e bine să puneți castronul într-un vas mai mare, cu cuburi de gheață în el).
Când s-a răcit, ori puneți compoziția în mașina de înghețată, ori într-un vas încăpător, pe care-l veți băga în congelator și-l veți scoate o dată pe oră, ca să bateți compoziția năprasnic cu furculița.
Indiferent de versiune, când ziceți că-i aproape gata, adăugați restul migdalelor (cele tocate mare) și cireșele confiate, tăiate sau nu bucățele, după plac.
Variante? Păi la secțiunea asta nu pot decât să spun că vreau să încerc și cu vișine din vișinată, bine scurse, în loc de cireșe. Plus că niște bucățele mici de ciocolată, adăugate tot spre sfârșit, cred că ar fi tare interesante.