Minestra di lenticchie se cheamă în original supa asta groasă de linte și am putea să-i zicem chiar și ciorbă, că doar acresc și roșiile oleacă. Se face foarte simplu și e tare bună, chiar merită, zic eu, să (re)descoperim lintea în acest mod cât se poate de gustos.
Ca să trecem la practică, pe masa din bucătărie trebuie să ne aștepte
1 ceapă, 1 tulpină de țelină verde (sau 1 felie de țelină de-a noastră), 1 morcov, 250 g ceafă de porc cu os (da, iaca ce fac italienii cu ceafa!), 250 g linte, 400 g roșii (sau un echivalent conservat), 1 l supă de vită (se poate, la o adică, și cu supă de legume sau chiar cu apă, da-i păcat!), 1 legătură de pătrunjel, 1 lingură de ulei, sare, piper.
Mai întâi partea de pregătire: spălați, curățați și tăiați totul: carnea bucăți, ceapa și pătrunjelul mărunt, morcovul și țelina cubulețe.
Opăriți întâi carnea, în apă clocotită, 2-3 minute. Spălați-o din nou și puneți-o deoparte.
Încingeți într-o cratiță încăpătoare uleiul și căliți legumele, până capătă un pic de culoare. Adăugați carnea, lintea și stingeți cu supa. Micșorați focul și, din clipa în care dă din nou în clocot, lăsați supa să fiarbă cam 1 1/2 ore.
Scoateți oasele, reglați de sare și piper, presărați pătrunjelul și serviți.
Variante nu cred că are rost să vă dau, că doar e evident că, de pildă, ceafa nu-i singura bucată de carne utilizabilă, iar alte legume își pot băga oricând nasul prin oala care (le) fierbe.
Cât despre băutură, sigur nu vin. Cel mult un păhăruț de grappa, să cinstim partea italienească din supa noastră de linte.
Daca o dadurati pe linte, e si reteta aia buna de supa arabeasca de linte, cu lamaie (na, tot ciorba).
Reteta e egipteana si e originala, adica de la cineva din partea locului. pe scurtL ceapa, usturoi, morcov, se calesc usor. se adauga coriandru si chimen. se pune lintea si supa (de legume, pui sau vita, nu are ce cauta porcul). se lasa pana fierbe lintea, optional se poate pune bulion (sau alt derivat), zeama de lamaie se pune la final.
se presara cu ce vreti (ei pun coriandru) si e foarte raspandita in tarile care tin ramadamul. mie mi se pare excelenta, in simplitatea ei.
Tii ce ma mai chinuii sa intru ieri pe site. Turcii mai fac treaba asta punand pe deasupra (dar supa o fierb pana se face lintea praf, e mai mult o supa-crema fara mixer) boia fripta putin in unt, nu mult, o sfaraiala, doua. Am incercat asa ceva acasa si tare bun a fost.
In zonele mai neturistizate (zic de turci) multe mancaruri au gust puternic de oaie, mie imi plac.
Foarte bun! Hranitoare si usor tare de facut
Nu stiu de ce, presimteam ca ai sa te bucuri de o reteta cu linte 🙂
Daca o dadurati pe linte, e si reteta aia buna de supa arabeasca de linte, cu lamaie (na, tot ciorba).
Reteta e egipteana si e originala, adica de la cineva din partea locului. pe scurtL ceapa, usturoi, morcov, se calesc usor. se adauga coriandru si chimen. se pune lintea si supa (de legume, pui sau vita, nu are ce cauta porcul). se lasa pana fierbe lintea, optional se poate pune bulion (sau alt derivat), zeama de lamaie se pune la final.
se presara cu ce vreti (ei pun coriandru) si e foarte raspandita in tarile care tin ramadamul. mie mi se pare excelenta, in simplitatea ei.
sanatate!
Mancam pe vremuri o varianta arabeasca in care puneau deasupra, la servire(fara sa amestece) seu de oaie, topit. Parca era bun.
La supe orientale de linte, sa mai amintesc versiunea excelenta de ne-a trimis-o Gurmandel. Cat despre seu de oaie, recunosc, n-as avea deloc curajul necesar 🙂
Tii ce ma mai chinuii sa intru ieri pe site. Turcii mai fac treaba asta punand pe deasupra (dar supa o fierb pana se face lintea praf, e mai mult o supa-crema fara mixer) boia fripta putin in unt, nu mult, o sfaraiala, doua. Am incercat asa ceva acasa si tare bun a fost.
In zonele mai neturistizate (zic de turci) multe mancaruri au gust puternic de oaie, mie imi plac.