Provocat, din câte-mi pot da seama, de salata de linte, bunul și vechiul meu prieten Gabi Toma s-a hotărât să contraatace fulgerător, trimițându-ne această ciorba de linte. N-am gustat-o, n-am apucat s-o fac, dar îl cunosc de prea multă vreme, știu cât de bine gătește, așa că sunt cât se poate de ferm convins că rețeta de mai la vale e absolut excelentă. Drept pentru care v-o recomand din toată inima.
250 grame (1 cană) linte, de preferat roșie (se lasă peste noapte la înmuiat), 1 ceapă, 2 morcovi, 1 pătrunjel, 1 țelină, 4 căței usturoi, 250 grame roșii zdrobite (sau 2 linguri pastă de tomate) 3 căni de apă, chimen, sare, piper.
Se pun toate ingredientele (lintea, ceapa, morcovul, pătrunjelul, țelina și apa), într-o oală mijlocie și se lasă aproximativ 30 minute pe foc mediu-scăzut, cu apă cât să le acopere. Se scoate ceapa, după care se amestecă bine conținutul folosind un blender, adăugându-se sare, piper, usturoi, chimen și pasta de roșii.
Se da un clocot la amestecul astfel obținut, adăugând aproximativ două căni de apă. Dacă amestecul devine prea consistent (prea gros), se pune mai multă apa fierbinte. Se toarnă în boluri pentru supă, folosind un polonic.
Ce-a uitat să spună în rețetă (dar a precizat cu altă ocazie) e că puteți s-o acriți cu zeamă de lămâie (direct în farfurie) și că tare bine ar fi să aveți la îndemână ceva ceapă și/sau ardei iute.
Si niste piinica calda, facuta pe plita… cum este aia turceasca… Mamaaaa, dai cu basca dupa ciini… 😉