• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Supă cremă de ciuperci cu whisky și nuci

May 26, 2014 costachel Rețete, Rețete de supe 5


Supă cremă de ciuperci cu whisky și nuci

O supă cremă de ciuperci cumva surprinzătoare, dar teribil de gustoasă și deloc complicată. Poate poposi atât pe o masă familială normală dar și, cu o minimă împopoțonare, pe una cât de simandicoasă. Pe deasupra, mai e făcută și fără pic de făină prăjită, ceea ce o plasează imediat pe lista mâncărurilor prietenoase cu stomacul.

Ei, dacă v-am convins de avantaje și vreți s-o încercați, atunci notați că aveți nevoie de

750 g ciuperci (champignon),
zeama de la 1/2 lămâie,
40 g miez de nucă,
1 cartof alb (adică făinos, nu cu coaja roz),
1 hașmă (sau 1 ceapă mică),
1 cățel de usturoi,
1 fir de țelină verde,
1 fir de rozmarin,
750 ml supă limpede de pui,
50 ml whisky,
1 lingură de ulei,
sare,
piper proaspăt râșnit (de preferință alb, dar nu-i musai).

Rumeniți mai întâi ușor miezul de nucă, în cuptor sau într-o tigaie antiaderentă, pe sec (adică fără să folosiți vreo grăsime).

Căliți ușor în oală ceapa, usturoiul și țelina (curățate, spălate și tocate). Când încep să se înmoaie, adăugați ciupercile, tăiate felii (după ce le-ați făcut și lor toaleta, firește). Sărați ușor (sau chiar deloc, dacă veți folosi supă obținută din cuburi) și continuați sotarea vreo două minute.

Turnați supa, adăugați rozmarinul și cartoful (curățat și tăiat cubulețe mici). Puneți capacul și lăsați totul să fiarbă, la foc mic, 20-25 de minute.

Stingeți focul, puneți deoparte câteva felii mai frumoase de ciuperci, pentru decor (numai dacă vreți). Adăugați nucile și whisky-ul, puneți totul în blender și mixați. Dacă ziceți că-i nevoie, filtrați și mixați din nou, ca să obțineți o cremă cât de netedă și de legată.

Verificați dacă mai e nevoie de sare, puneți în castronele, decorați cu ciupercile păstrate, râșniți deasupra un pic de piper și serviți imediat.

Variante? Păi mai întâi sigur că ciupercile pot fi și din alte soiuri (de pădure ar fi perfecte), iar rozmarinul ar putea și înlocuit cu vreo altă verdeață parfumată. Pentru un plus de finețe s-ar putea să vreți să puneți un pic de smântână (dar atunci ar fi bine să înlocuiți uleiul cu unt), după cum pentru ceva mai multă consistență s-ar putea să vă surâdă ideea unor crutoane.

Dar tot supă cremă de ciuperci cu whisky și nuci o să se cheme.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Supa crema de morcovi si portocaleSupă-cremă de morcovi și portocale Supă de dovleacSupă-cremă de dovleac Supa-cremă de ciuperci, versiunea Juliei Child Supă cremă de salată verde cu pătrunjelSupă cremă de salată verde cu pătrunjel

  • ciuperci, nuci, supa, supa-crema, whisky

5 thoughts on “Supă cremă de ciuperci cu whisky și nuci”

  1. elena 27/05/2014 at 00:16

    Este tare buna!Multumim.

    Reply ↓
    1. costachel Post author27/05/2014 at 09:48

      Cu multă plăcere 🙂

      Reply ↓
  2. Ciuperci Shiitake 27/05/2014 at 18:53

    Foarte interesanta reteta!

    Reply ↓
  3. cosma virgil 13/01/2016 at 23:02

    Am făcut-o. Cu adaos de smântână (dată un clocot), nuci prăjite, dar fără whisky. A ieșit bestial, am mâncat-o toată, cu crutoane tăvălite în foarte puțin ulei, usturoi și oregano.
    Mulțam!

    Reply ↓
    1. costachel Post author15/01/2016 at 18:38

      Cu tare multă plăcere, Virgil 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved