După cum vă spuneam nu demult, domnul Mihai Ovidiu s-a apucat de tradus volumul Juliei Child, Mastering the Art of French Cooking, scris împreună cu Simone Beck și Louisette Bertholl. Și, dincolo de ceva sfaturi pe care i le-am trimis pe mail, i-am sugerat să-mi trimită și ceva dintre rețetele traduse, că poate găsim împreună vreun editor care ar vrea să publice această carte ce a revoluționat obiceiurile alimentare americane. Prima dată v-am oferit un Boeuf bourguignon(precizările tehnice de acolo sunt valabile și la supa-cremă de față), astăzi, firește, rețeta din titlu. Poftă bună, distinși editori!
Un vas de circa 2,5 litri, emailat, cu fundul gros, pentru a nu se prinde mâncarea, ¼ cană (30 grame) ceapă tocată, 3 linguri (45 grame) unt
Se călește neacoperit ceapa în unt timp de 8 – 10 minute, până se pătrunde, fără a se rumeni.
3 linguri făină
Se adaugă făina și se amestecă continuu pe foc mic timp de 3 minute, fără a se rumeni.
6 căni (1,5 litri) supă de pui fierbinte, 2 fire de pătrunjel, 1/3 frunză dafin, 1/8 linguriță cimbru, piciorușele tocate de la 350 – 500 grame ciuperci.
Se trage de pe foc, se adaugă supa fierbinte, amestecând foarte bine pentru a dizolva făina. Se asezonează după gust. Se adaugă piciorușele tocate de ciuperci și se continuă fierberea cu vasul parțial acoperit timp de 20 de minute, sau mai mult, amestecând ocazional. Se strecoară prin sită, presând bine piciorușele de ciuperci pentru a-și elibera sucurile. Se pune supa înapoi în vasul de fierbere.
2 linguri (30 grame) unt, un vas emailat, 350 – 500 grame ciuperci feliate fin, ¼ linguriță sare, 1 linguriță suc de lămâie.
Se topește untul în vasul emailat. Când face spumă se adaugă ciupercile, sarea și sucul de lămâie. Se acoperă și se fierbe încet timp de 5 minute.
Se toarnă conținutul vasului cu ciuperci în baza de supă. Se mai fierbe supa 10 minute.
* Dacă nu se servește imediat, se trage supa deoparte și se acoperă cu o lingură smântână sau lapte, ce va forma un film la suprafață. Se reîncălzește imediat înainte de a proceda la pasul următor (va lua circa 2 – 3 minute).
2 gălbenușuri, ½ – ¾ cană smântână pentru frișcă, 1 vas de circa 3 litri pentru amestecat, 1 tel, 1 lingură de lemn
Se bat gălbenușurile cu smântâna în vasul de 3 litri. Se adaugă lingură cu lingură o cană de supă, bătând continuu. Se toarnă pas cu pas și restul de supă. Se reasezonează. Se readuce supa în vasul de fierbere, pe foc moderat și se amestecă continuu 1 – 2 minute, fără a se mai aduce supa la fierbere
1 – 3 linguri (15 – 45 grame) unt moale. Opțional: 6 – 8 pălării de ciuperci, gătite în unt cu suc de lămâie, și/sau 2 – 3 linguri pătrunjel sau asmățui (hasmațuchi) tocat.
Se trage de pe foc, se amestecă untul moale în supă, lingură cu lingură. Se toarnă supa în supieră sau farfurii/boluri de supă și se decorează cu ciupercile opționale și verdeața tocată.
1 thoughts on “Supa-cremă de ciuperci, versiunea Juliei Child”
fabdo
Julia Child nu s-a multumit sa traduca retete frantuzesti in engleza ci le-a adaptat ca sa poata fi preparate in Statele Unite. Fiecare reteta era incercata de mai multe ori, folosind produse ce se gaseau in SUA si in mai multe variante, pana cand se obtinea o reteta optima, care respecta gustul original dar era posibil de realizat fara mari eforturi. Scrisul cartii a durat aproape zece ani. Acelasi procedeu ar trebui sa se aplice si pentru Romania pentru ca intr-adevar sa se pastreze caracterul educativ unic al cartii si menirea ei de a face cunoscuta o bucatarie de elita in alta parte.
Julia Child nu s-a multumit sa traduca retete frantuzesti in engleza ci le-a adaptat ca sa poata fi preparate in Statele Unite. Fiecare reteta era incercata de mai multe ori, folosind produse ce se gaseau in SUA si in mai multe variante, pana cand se obtinea o reteta optima, care respecta gustul original dar era posibil de realizat fara mari eforturi. Scrisul cartii a durat aproape zece ani. Acelasi procedeu ar trebui sa se aplice si pentru Romania pentru ca intr-adevar sa se pastreze caracterul educativ unic al cartii si menirea ei de a face cunoscuta o bucatarie de elita in alta parte.