• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Supa-cremă de ciuperci, versiunea Juliei Child

Jul 18, 2011 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete cu ciuperci, Rețete de supe 1


După cum vă spuneam nu demult, domnul Mihai Ovidiu s-a apucat de tradus volumul Juliei Child, Mastering the Art of French Cooking, scris împreună cu Simone Beck și Louisette Bertholl. Și, dincolo de ceva sfaturi pe care i le-am trimis pe mail, i-am sugerat să-mi trimită și ceva dintre rețetele traduse, că poate găsim împreună vreun editor care ar vrea să publice această carte ce a revoluționat obiceiurile alimentare americane. Prima dată v-am oferit un Boeuf bourguignon (precizările tehnice de acolo sunt valabile și la supa-cremă de față), astăzi, firește, rețeta din titlu. Poftă bună, distinși editori!

Un vas de circa 2,5 litri, emailat, cu fundul gros, pentru a nu se prinde mâncarea, ¼ cană (30 grame) ceapă tocată, 3 linguri (45 grame) unt

Se călește neacoperit ceapa în unt timp de 8 – 10 minute, până se pătrunde, fără a se rumeni.

3 linguri făină

Se adaugă făina și se amestecă continuu pe foc mic timp de 3 minute, fără a se rumeni.

6 căni (1,5 litri) supă de pui fierbinte, 2 fire de pătrunjel, 1/3 frunză dafin, 1/8 linguriță cimbru, piciorușele tocate de la 350 – 500 grame ciuperci.

Se trage de pe foc, se adaugă supa fierbinte, amestecând foarte bine pentru a dizolva făina. Se asezonează după gust. Se adaugă piciorușele tocate de ciuperci și se continuă fierberea cu vasul parțial acoperit timp de 20 de minute, sau mai mult, amestecând ocazional. Se strecoară prin sită, presând bine piciorușele de ciuperci pentru a-și elibera sucurile. Se pune supa înapoi în vasul de fierbere.

2 linguri (30 grame) unt, un vas emailat, 350 – 500 grame ciuperci feliate fin, ¼ linguriță sare, 1 linguriță suc de lămâie.

Se topește untul în vasul emailat. Când face spumă se adaugă ciupercile, sarea și sucul de lămâie. Se acoperă și se fierbe încet timp de 5 minute.

Se toarnă conținutul vasului cu ciuperci în baza de supă. Se mai fierbe supa 10 minute.

* Dacă nu se servește imediat, se trage supa deoparte și se acoperă cu o lingură smântână sau lapte, ce va forma un film la suprafață. Se reîncălzește imediat înainte de a proceda la pasul următor (va lua circa 2 – 3 minute).

2 gălbenușuri, ½ – ¾ cană smântână pentru frișcă, 1 vas de circa 3 litri pentru amestecat, 1 tel, 1 lingură de lemn

Se bat gălbenușurile cu smântâna în vasul de 3 litri. Se adaugă lingură cu lingură o cană de supă, bătând continuu. Se toarnă pas cu pas și restul de supă. Se reasezonează. Se readuce supa în vasul de fierbere, pe foc moderat și se amestecă continuu 1 – 2 minute, fără a se mai aduce supa la fierbere

1 – 3 linguri (15 – 45 grame) unt moale. Opțional: 6 – 8 pălării de ciuperci, gătite în unt cu suc de lămâie, și/sau 2 – 3 linguri pătrunjel sau asmățui (hasmațuchi) tocat.

Se trage de pe foc, se amestecă untul moale în supă, lingură cu lingură. Se toarnă supa în supieră sau farfurii/boluri de supă și se decorează cu ciupercile opționale și verdeața tocată.

S-ar putea să vă intereseze și:

Bourride Julia ChildBourride, în versiunea Juliei Child Boeuf bourguignon, versiunea Juliei Child (plus rețetele pentru cepe brezate și ciuperci sotate) Creier cu sos matelote, povestit de Julia Child Soté de vițel Marengo, varianta Juliei Child

  • ciuperci, Franta, Julia Child, Mihai Ovidiu, supa-crema

One thought on “Supa-cremă de ciuperci, versiunea Juliei Child”

  1. fabdo 18/07/2011 at 21:21

    Julia Child nu s-a multumit sa traduca retete frantuzesti in engleza ci le-a adaptat ca sa poata fi preparate in Statele Unite. Fiecare reteta era incercata de mai multe ori, folosind produse ce se gaseau in SUA si in mai multe variante, pana cand se obtinea o reteta optima, care respecta gustul original dar era posibil de realizat fara mari eforturi. Scrisul cartii a durat aproape zece ani. Acelasi procedeu ar trebui sa se aplice si pentru Romania pentru ca intr-adevar sa se pastreze caracterul educativ unic al cartii si menirea ei de a face cunoscuta o bucatarie de elita in alta parte.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved