Acuma firește că nu sunteți obligați, pentru mâncarea de mai jos, să folosiți spaghete. O să meargă la fel de bine (e grozava rețeta asta!) și cu penne, fusilli sau mai știu eu ce fel de paste vă plac sau ați găsit la prăvălie. Ideea este însă, fiindcă tot suntem în post, să folosiți paste uscate, din grâu dur (fără ou), ca să respectăm pravila creștinească. Dar dacă nu vă interesează interdicțiile alimentare specifice perioadei, liberi sunteți să ignorați remarca dinainte, ba încă să presărați și niște parmezan ras la sfârșit.
Pentru 6 persoane înarmați-vă cu
500 g spaghete (sau penne etc), 2 cutii de 400 g cu roșii în bulion (sau roșii proaspete, în sezon), 200 g măsline negre (sau negre și verzi, că iese mai interesant la privit, nu neapărat la gust), 20 g capere, bine scurse, 2-3 căței de usturoi (sau după gust), 100 ml de ulei (preferabil, firește, de măsline),
câteva frunze du busuioc (1 linguriță rasă, dacă-i uscat), sare.
Dacă-i cazul, începeți prin a da jos pielițele de pe roșii. Tocați-le apoi nu prea mărunt și puneți-le apoi într-o cratiță emailată, împreună cu măslinele curățate de sâmburi, caperele tocate, usturoiul zdrobit, frunzele de busuioc rupte cu mâna. Turnați și uleiul, amestecați și lăsați totul să se macereze, la răcoare, timp de o oră (ați pus capacul, da?).
Puneți apoi vasul pe foc și fierbeți sosul la foc moderat, potrivind de sare, timp de circa 20 de minute.
În timpul asta fierbeți pastele și, când sunt gata, scurgeți-le bine, amestecați-le cu sosul (da, direct în cratiță) și serviți.
Cu parmezanul v-am spus ce să faceți, eventual mai puteți presăra în farfurie nițel piper proaspăt râșnit.
Cât despre vinul pentru aceste spaghete cu măsline, primul care-mi vine în minte ar fi un Riesling Italian. Dar puteți turna în pahare cam orice fel de vin alb, ușor, sec și nu prea aromat, că nu-s din cale-afara de pretențioase spaghetele noastre.