• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Paste cu măsline și sos de roșii

May 12, 2011 costachel Paste cu legume, Rețete, Rețete de paste, Rețete de post 14


Sincer, abia după ce am improvizat pastele cu măsline și sos de roșii, pe care le vedeți în poza de mai sus, m-am dus la bibliotecă să văd dacă nu cumva or fi având italienii vreo denumire specifică pentru preparația asta. N-am găsit (nici nu m-am chinuit prea tare) așa că am ajuns la concluzia că titlul e cât se poate de nimerit. Și el descrie o rețetă rapidă, simplă și tare bună, care a fost absolut excelentă ca mâncare de post, dar de-abia aștept s-o mai fac o dată și să-i pun deasupra parmezan din belșug.

Până una-alta, să vă spun că vă trebuie

250 g paste (astea pe care le vedeți se cheamă pipe rigate, dar o să meargă cam orice paste scurte și groase),
1 cutie de 400 g pulpă de roșii (dar la vară firește că vor fi 500 g roșii proaspete),
2-3 căței de usturoi (sau după gust),
1 bucățică de ardei iute (iarăși, gustul dumneavoastră îi va dicta dimensiunile),
1 păhărel de vin alb sec,
50 g măsline,
verdețuri de care vă plac sau de care aveți (eu am pus măghiran, oregano, rozmarin și salvie),
ulei de măsline,
sare.

Începeți, firește, prin a curăța și tăia usturoiul și ardeiul. Puneți-le la călit în ulei încins. Când mai că încep să-și schimbe culoare, stingeți cu roșiile plus vinul, amestecați bine și lăsați să fiarbă. În timpul ăsta scoateți sâmburii măslinelor, tăiați-le felii, curățați și spălați verdețurile pe care le-ați găsit proaspete. Când sosul mai că a scăzut cât trebuie, adăugați măslinele și aromele, scurgeți pastele fierte, firește, separat, puneți-le și pe ele în cratiță, mai amestecați de două-trei ori și cu asta basta. A, ba nu, după cum spuneam la început, puteți adăuga, în acest moment, și ceva parmezan ras.

Ceva sfaturi despre cum sa fierbeți pastele v-am dat deja, așa că n-are rost să mă repet. Mai bine să vă spun că, dacă sosul iese prea acru (aproape sigur cu roșiile din conservă) atunci puteți adăuga 1-2 lingurițe de zahăr, să înlocuiți vinul sec cu unul dulce sau, cel mai bine, să puneți de la început la călit 1 morcov, curățat și mărunțit. Și dacă vă place un sos fluid, atunci treceți-l prin sită sau bagați-l în mixer după ce a scăzut, puneți-l la loc pe foc și adăugați măslinele și celelalte.

Cât despre vin, parcă Riesling Italian aș pofti la rețeta asta, dar cam orice alb sec hotărât o să facă față cu destul succes.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Paste cu ardei copți, sos de vin și măslinePaste cu ardei copți, sos de vin și măsline Paste cu brocoli și sos de roșiiPaste cu brocoli și sos de roșii Paste cu vinete, dovlecei si rosii la cuptorPaste cu vinete, dovlecei și roșii gratinate la cuptor Paste cu piept de pui si sos de rosiiPaste cu piept de pui și sos de roșii

  • masline, paste, rosii

14 thoughts on “Paste cu măsline și sos de roșii”

  1. aphextwinz 12/05/2011 at 13:05

    Pe pariu ca daca da vreun macaronar pe aici zice ca la ei in sat se cheama nu stiu cum :))

    Voiam sa zic altceva, e o marca de rosii taiate, nu zic nume ca nu fac reclama, care nu-s deloc acre, ca hint, is nitel mai scumpe si se gasesc si in amestec cu ierburi, busuioc sau usturoi, marca italiana. Recomand la genul aista de gateli, pe cuvant si fara vreun interes.

    Reply ↓
  2. costachel Post author12/05/2011 at 13:08

    Da, numele incepe cu C, se termina cu O si-s cam de doua ori mai scumpe 🙂 Altminteri pe alea le folosesc, de obicei, si eu.

    Reply ↓
  3. ovidiucro 13/05/2011 at 11:38

    Apropo de amestecuri peninsulare, în PE..Y este o marcă, începe cu Sughi și se termină cu otti, nu zic numele 🙂 dar are niște variante Basilico, Amatricciana, etc.
    Nefiind specialist, mi se pare tare bună. Ce ziceți de ea?

    Reply ↓
  4. costachel Post author13/05/2011 at 11:43

    Nu zic nimic, ca n-am incercat. Dar poate stie altcineva si ne lamureste pe amandoi 🙂

    Reply ↓
  5. marcel 14/05/2011 at 23:28

    La macaronari se cheama paste pomodoro,doar ca se mai pun si capere.

    Reply ↓
  6. costachel Post author15/05/2011 at 12:51

    Si masline, si capere, si se cheama doar pomodoro?

    Reply ↓
  7. aphextwinz 15/05/2011 at 21:10

    “Si masline, si capere, si se cheama doar pomodoro?”

    In romitaliana, posibil, ca deja s-a dezvoltat un limbaj. Inca lucrez la dictionar. Asa ca daca ati sistemat in padela niste pomodori poate sa fie la fel si daca le puneti niste porcini, daca nu stiti ce is alea, funghi maica, poate iese de o pomodori si daca va patati pe babetica mergeti la lavanderie ca se curata asciuto.

    Ca si la omleta, pardon, fritata. Cu slana e genuina romaneasca.

    Reply ↓
  8. costachel Post author16/05/2011 at 08:37

    Ce-i aia babetica? 😀

    Reply ↓
  9. misha 24/06/2011 at 10:36

    Multumesc pentru aceasta reteta. O voi folosi cu siguranta, toata familia mea iubim asocierea maslinelor cu pastele dar, din pacate, nu aveam decat o singura reteta pe care nu vreau sa o fac prea des (cam 1 / luna, ca sa fie dorita si sa fie si mai gustoasa decat este deja).
    Reteta mea de paste cu masline (300 gr masline verzi mari cu gogosar in loc de sambure) mai include: 1 ceapa marisoara (peste medie), 3 ardei grasi (marisori sa fie, carnosi) de 3 culori diferite (galben, portocaliu, rosu sau verde) si 500 ml vin alb (nu conteaza soiul, dar ar trebui sa fie aromat – mie asa-mi place – pe care-l imblanzesc cu 1 lingurita sau 2 de zahar, in functie de tarie, de gust, de aroma, de cum vreau eu atunci). Se taie ceapa (fiecare cum ii place, eu o tai normal, patratele, ca pentru varii tocanite) si se topeste in ulei pana devine aurie (n-o ardeti). Se pun in craticioara si ardeii taiati (cum va place, dar eu ii tai patratele de cca 1cm x 1cm). Se amesteca pentru ca legumele sa se patrunda uniform si sa lase zeama. Se adauga vinul si zaharul si se fierb vreo 3 minute (doar cat sa piara alcoolul din vin). Se adauga maslinele verzi cu gogosar pe post de sambure, se mai dau vreo doua clocote (1-2 min), se pune verdeata (eu folosesc un pic de oregano) si apoi se pune aceasta fiertura peste pastele fierte, clatite si scurse. Pregatirea amestecului (sosului) NU dureaza mai mult decat procesul de incalzire a apei+fierberea pastelor. Eu las amestecul sa se odihneasca 5-7 minute (cat fumez o tigara) si apoi pot fi mancate. Sunt bune si reci aceste paste, dar le prefer calde. POFTA BUNA!

    Reply ↓
  10. misha 24/06/2011 at 10:38

    (scuze pentru greseli, fara intentie).
    Am uitat sa va spun ca reteta este pentru 1 punga normala de paste (400 grame). Mie-mi place reteta cu tagliatele, lui fii-miu cu scoici, restul familiei mananca orice-ar fi.

    Reply ↓
  11. misha 24/06/2011 at 10:40

    NU PUNETI SARE IN RETETA DE MAI SUS. Au maslinele sare deajuns!

    Reply ↓
  12. costachel Post author25/06/2011 at 16:28

    Tare frumoasa varianta, multumesc frumos 🙂

    Reply ↓
  13. Vio 13/06/2018 at 07:13

    Dacă vreți ca preparatul să rămână vegan, înlocuiți parmezanul cu fulgi de drojdie inactivă. Nu o să vă pară rău. În rest, numai de bine, rețeta e faină.

    Reply ↓
    1. costachel Post author16/06/2018 at 13:37

      Dacă vrem 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved