Aceste paste cu ardei copți sunt, în principiu, o rețetă cât se poate de estivală. Însă, grație congelatorului (trăiască!), ele pot reprezenta și o delicioasă soluție pentru Postul Mare ori Postul Crăciunului. Dar, între noi fie vorba, la cât sunt de bune, nu cred că ne-ar trebui musai vreun pretext ca să apucăm de treabă. Mai ales că ne trebuie numai
400 g paste (de pildă penne, ca în imaginea de mai sus, dar nu-i musai) 4 ardei grași copți, de preferință de culori diferite,
vreo 12 măsline, 2 căței de usturoi, 2 fileuri de hamsii (anchovy) în ulei (dacă vă plac, sau dacă-i dezlegare la pește), măghiran (bun uscat, și mai bun proaspăt),
cam 100 ml vin alb sec, ulei (de preferință extravirgin) de măsline, sare și piper.
Curățați usturoiul, tăiați-l feliuțe și rumeniți-l, la foc moale, în ulei, împreună cu facultativele hamsii. Turnați vinul și lăsați sosul să scadă (dar nu de tot).
Curățați ardeii, tăiați-i fâșii. Adăugați-i în tigaia cu sosul, să prindă gust. Sărați, piperați și parfumați cu măghiran. Adăugați și măslinele.
În timpul ăsta, fierbeți al dente pastele în 4 litri de apă sărată. Scurgeți bine, adăugați-le în sos, sotați un pic, amestecând, și serviți imediat.
Variante? Cică unii italieni, doritori de o mâncare mai sățioasă, adaugă în amestecarea finală și niște crutoane, prăjite în ulei de măsline (n-am încercat, nu răspund). Apoi, dacă nu-i vorba de post, sigur se vor găsi ceva amatori de parmezan, pecorino, sau doar vreun cașcaval ras. Poate veți vrea mai mult sos, și atunci s-ar putea să adăugați și ceva roșii. Sau poate nu vă place măghiranul și veți vrea cimbru, busuioc ori pătrunjel, sau vreun amestec de verdețuri. Și așa mai departe.
Vinul pentru aceste paste cu ardei copți? Apăi sigur alb și sec. Nu știu dacă, pentru două hamsii amărâte, ar trebui să vă trimit să cumpărați un Aligoté, dar dacă renunțați la ele, cred că mai bun ar fi un Sauvignon blanc. Însă, repet, alb și sec ar trebui să fie suficient.