• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Praz umplut

Aug 20, 2008 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete de tocături, Rețetele lui Păstorel 0


Iaca una dintre retetele celebre ale lui Pastorel, care merita sa fie consemnata aici fie si numai pentru faptul ca, in toate cartile de bucate in care am intalnit-o, n-am gasit decat variante care aveau prea putina legatura cu originalul deosebit de gustos care urmeaza. Asa ca va rog sa va delectati cu dialogul de mai jos, in care fireste ca partenerul imaginar de discutie al lui Al. O. Teodoreanu este acelasi inefabil Costache.

— Trebuie sa-ti marturisesc, imi spuse el, ca eu consider aceasta mancare ca una din cele mai izbutite nascociri ale bucatarilor nostri. Am temeiuri serioase sa cred ca ideea de a umple prazul cu tocatura a incoltit intai in cap moldovenesc. De altfel, tot in Moldova am invatat si eu sa gatesc aceasta mancare. Prazului de pe aceasta tava, dupa ce l-am taiat, precum vezi, cam de lungimea unui deget, i-am scos miezul, lasandu-i numai doua-trei foi. Miezul l-am pus acolo, pe farfurie, unde asteapta sa-i vina randul, caci are si el un rost in preparatie. Sa ne ocupam acum de tocatura.
— Din ce-i facuta? intreb.
— Asta pe care o vezi, dintr-o gaina batrana.
— Se zice ca tocmai ea face zeama buna.
— Pretinde proverbul, dar eu am tocat-o. Tocatura, la aceasta mancare, poate fi facuta din orice fel de carte. Eu prefer carnea de pasare.
— Treci carnea de doua ori prin masina?
— Fireste.
— Condimentatia?
— Mai nimic! Oparesti miezul scos din prazi, il lasi sa stea zece minute acoperit, il treci prin masina de tocat odata cu carnea, sarezi, piperezi si asta e tot. Odata umplutura facuta o legi c-un ou si umpli cu ea prazii pe rand, avand grija sa nu depaseasca marginile, nici sa fie prea indesati. Aceasta operatie cere oleaca de indemanare care nu se capata decat prin practica.
— Acum, urma Costache, pe cand umplu eu prazii, pune si tu o lingura de unt si asteapta sa se-ncinga untul. Da-i drumul, ca eu acus is gata cu umplutul.
Era prima oara cand prietenul meu Costache imi solicita concursul. Cand s-a apropiat de masina de gatit cu primul transport de prazi umpluti pe farfurie, untul era incins. Prietenul meu Costache a pus prazii umpluti, randuri-randuri, la prajit in tigaie, intorcandu-i cu mare bagare de seama, ca sa nu iasa umplutura — zicea. Dupa ce s-au rumenit toti prazii, prietenul meu Costache i-a randuit intr-o cratita, turnand peste ei zama de carne de la rasolul de ieri, pe care-o tinea calda intr-o oala pe marginea plitei. A acoperit cratita cu capacul si a lasat prazii sa fiarba la foc potolit, cam o jumatate de ora (pret de doua-trei paharele de pelin). Cand a socotit Costache ca-s aproape gata, intepand cativa cu furculita, a purces la operatiunea pe care o uitasem eu si care e urmatoarea: a pus intr-o tigaita doua bucatele de zahar, a pus apoi tigaita la foc si, cand s-a caramelizat zaharul, topindu-se, l-a stins cu zeama de carne si l-a turnat in fiertura. A mai asteptat sa dea fiertura in vreo doua clocote si-a pus cratita la cuptor. Cu putin timp inainte de a o scoate din cuptor, a adaugat o lingura de otet de vin cald.

Cantitati? Pai sa zicem ca, la ½ kg de carne, va trebuie cam 2 kg de praz (depinde cat de groase sunt firele si, mai ales, cat de mare este partea deschisa la culoare, ca pe cea verde inchis si frunzele puteti sa le folositi la vreo ciorba, nu si la umplut). Iar la cuptor cratita trebuie sa stea cam 30 de minute, sau pana cand se rumenesc putin prazii. Oricum, va rog sa tineti cont ca, si la praz, timpul de fierbere variaza destul de mult in functie de fragezimea lui.

Nu-mi ramane decat sa adaug ca n-ar strica sa fie pe masa, la indemana, si niscaiva smantana sau iaurt, dupa cum si o Babeasca de Nicoresti si-ar gasi foarte bine locul prin cele pahare.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Sarmale in foi de varza pastorelSărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel Sărmăluțe-n foi de viță, versiunea Păstorel Pârjoale moldovenești PăstorelPârjoale moldovenești Șnițel umplut în crustă de parmezan și alune de pădure

  • cuptor, gaina, Pastorel, porc, praz, tocatura, umplut, vita

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved