Vară, cald, o vreme numai bună pentru un cocktail cu multă gheață. Așa că urmează mai la vale o selecție realizată de Huff Post și Imbibe Magazine, ce cuprinde atât cocktail-uri celebre (Piña Colada sau Daiquiri), cât și unele mai puțin cunoscute. Cu rom, cu gin, cu bere… Ce mai, aveți de unde alege!
Piña Colada
60 ml rom light, 60 ml coconut cream (lapte de cocos scăzut), 60 ml suc de ananas, 60 g gheață pisată.
Mixați toate ingredientele până la omogenizare, strecurați-le într-un pahar bine răcit.
Daiquiri no. 3
100 ml rom (Bacardi White Label),
zeama de la 2 lamai verzi zeama de la 1/2 grepfrut, 6 picături de maraschino Cuburi de gheață, Gheață pisată.
Se pun ingredientele lichide în shaker, se adaugă și cuburile de gheață, se agită și se strecoară într-un pahar umplut cu gheață pisată. Se poate face și în mixer, fără gheață pisată (se mixează până se fac cuburile praf).
Acest cocktail e denumit uneori și Floridita no. 3. După cum am văzut deja, unii spun că aceasta era varianta de Daiquiri preferată a lui Ernest Hemingway.
Barbadian Gin Punch Swizzle
60 ml genever (gin olandez) 60 ml apă de nucă de cocos, 15 ml suc de lămâie verde, proaspăt stors, 15 ml sirop gros de zahăr brun (2:1) 2 picături de Angostura (opțional) Gheață pisată.
Umpleți paharul cu gheață pisată, amestecați restul ingredientelor, turnați-le în pahar și mai amestecați de câteva ori.
Southside Fizz
60 ml dry gin, 20 ml suc de lămâie, proaspăt stors, 1 linguriță zahăr pudră (sau sirop), 8–10 frunze de mentă, Apă carbogazoasă rece,
Câteva cuburi de gheață.
Zdrobiți frunzele de mentă în shaker. Adăugați ginul, sucul de lămâie și zahărul. Puneți cuburile de gheață și agitați ușor (cam 10 secunde). Strecurați într-un pahar highball, în care ați pus alte cuburi de gheață. Completați cu apă și garnisiți cu frunze de mentă.
Puteți folosi șampanie în loc de apă carbogazoasă și se cheamă că ați obținut un cocktail French 75 cu mentă.
Pineapple-Trainwreck
45 ml rom vechi (Añejo), 45 ml suc proaspăt de ananas, 20 ml sirop de ghimbir, 15 ml suc proaspăt de lămâie,
câte un strop de Angostura și Peychaud (sau 2 stropi de Angostura) Cuburi de gheață.
Puneți toate ingredientele în shaker și agitați. Strecurați peste alte cuburi de gheață.
Pentru siropul de ghimbir: puneți într-un borcan cu filet 100 g zahăr și 120 ml suc proaspăt de ghimbir. Amestecați până când zahărul s-a dizolvat complet, adăugați, dacă vreți, un strop de votcă (ajută la conservare), închideți bine recipientul și puneți-l în frigider.
Kalamazoo Julep
60 ml genever, 20 ml sirop de țelină, 1 strop bitter de țelină, 8-10 frunze de mentă, Gheață pisată.
Amestecați ingredientele lichide într-un pahar. Zdrobiți frunzele de mentă în paharul de julep, apoi eliminați-le (să rămână doar uleiurile aromate). Umpleți paharul „cu vârf” cu gheață pisată, turnați amestecul deasupra și garnisiți.
Pentru siropul de țelină: puneți la fier 1 cană de apă, 1 cană de zahăr și 1 cană de țelină verde, tăiată cubulețe. Fierbeți totul 5 minute, la foc moderat. Lăsați să să răcească și strecurați siropul într-un borcan.
Panache
20 ml suc proaspăt de lămâie, 20 ml lichior de soc St. Germain (îl puteți înlocui cu Grand Marnier), 20 ml Dubonnet roșu, IPA (India Pale Ale) sau altă bere „strong”, cu mult hamei, Cuburi de gheață.
Amestecați primele trei ingrediente cu gheața, completați cu bere și mai amestecați o dată.