De câte ori ne gândim la cocktail-uri, ne vin în minte americanii, nu-i așa? Ei bine, n-ar trebui să uităm că amestecuri de băuturi au inventat și alte nații. Așa de pildă italienii, care au dat lumii destule băuturi celebre, de n-ar fi să pomenim decât Campari, Cinzano, Martini sau Prosecco). Toate contribuind din plin la celebritatea multor mix-uri transatlantice.
Și totuși, ce beau italienii la ei acasă când li se face poftă de un cocktail? Vă puteți face măcar o idee citind cele trei sugestii de mai jos. Noroc!
Americano
30 ml Campari, 30 ml Cinzano Rosso, apă minerală.
Turnați băuturile într-un pahar plin cu gheață, adăugați puțină apă minerală și decorați cu coajă de lămâie
Un cocktail foarte vechi, inventat în anii 1860 de Gaspare Campari, în localul său, Caffè Campari. A fost inițial cunoscut sub numele Milan-Torino, deoarece Campari se producea la Milano, iar Cinzano la Torino. Pe la începutul anilor 1900 acest cocktail și-a căpătat actualul nume. Unii zic că din cauza faptului că italienii au remarcat preferința americanilor pentru cocktail-uri, în timp ce alții spun că mai curând numele provine din „amaro”, amar.
Celebritatea i se datorează, după cum cum am văzut deja, mai ales lui James Bond (deși contextul este cam peiorativ): The Americano apare atât în Casino Royale, cât și în povestirea A view to kill.
Și da, Gaspare Campari este cel care a fondat Gruppo Campari.
Negroni
30 ml Campari, 30 ml gin, 30 ml vermut dulce.
Adăugați toate ingredientele într-un pahar plin cu gheață. Amestecați și decorați cu o felie de portocală
Se zice că ar fi fost inventat la Florența în 1919, la Caffè Casoni (actualmente Caffè Cavalli), unde contele Camillo Negroni i-a cerut barmanului Fosco Scarselli să-i „înzdrăvenească” un Americano. Acesta a pus gin în loc de apă și a decorat paharul cu o coajă de portocală, ca să fie mai clar că este vorba de o altă băutură. Cocktail-ul a avut succes, familia Negroni a înființat Negroni Distillerie la Treviso, producând în primul rând o variantă gata amestecată și îmbuteliată a acestui mix, botezată Antico Negroni 1919.
Bellini
45 g piersici, Prosecco.
Puneți piersicile zdrobite într-un pahar de șampanie, completați cu Prosecco foarte bine răcit. Eventual, puteți pune puțin zahăr.
Un cocktail cu o dată de naștere incertă (undeva între 1934 și 1948), inventat de Giuseppe Cipriani în barul său, Harry’s Bar, din Veneția. Deoarece culoare băuturii îi amintea de toga unui sfânt dintr-un tablou al lui Giovanni Bellini (pictor venețian, cca. 1430-1516), Cipriani și-a botezat invenția Bellini. Ca variante: Rossini (cu fragi), Tintoretto (cu rodie), Mimosa (cu portocale).