Salata de sezon cu sos de iaurt și busuioc îți intitulase domnul Marian Rădulescu rețeta asta foc de interesantă, dar mi-am permis, totuși, să-i modific titlul ca să fie mai clar pentru toată lumea ce anume urmează mai la vale. Sper să nu se supere prea tare pe mine!
Mai întâi fac sosul: Se toarnă într-un castron iaurtul, maioneza, zeama de lămâie, uleiul de măsline, busuiocul tocat mărunt și un praf de sare și de piper. Se amestecă totul pana când obții un sos dens și omogen.
Tai feliuțe subțiri de dovlecel și le frig pe grătar pe ambele părți. Le scurg pe hârtie absorbantă. Apoi scobesc jumătățile de pepene galben până la coajă (prefer turkestan sau cantalup, sunt mai parfumați), tai în cubulețe miezul, Adaug o mandarină, o portocală, boabe mari de struguri, tăiate în două, un măr. Pun deasupra cubulețe de brânză de capră (merge oricare)
Se amesteca biluțele de pepene cu dovleceii, fructele și cuburile de brânză într-un bol. Se asezonează cu sosul de iaurt și busuioc. Se pune salata în fiecare jumătate de pepene, iar deasupra pudrez cu puțină cacao și, pentru efect, pun o frunză de mentă (la urma o mestec cu mare plăcere).
Se consuma după ce a fost ținută la rece, la frigider.
Eu când o fac numai pentru mine, pun și 50 ml de rachiu de fructe de la prietenul meu Nici Vlad (are o aromă!.. și circa 40 de grade) și o las la frigider cel puțin 24 de ore. Încercați!
Și, dragă Costăchel, știu ca ești supărat pe mine că nu-ți trimit și poze cu rețetele propuse. Să știi că luat de val îmi aduc aminte să pozez operele după ce au fost deja consumate. De, dragă, obiceiuri proaste de … gurmand pofticios.
Nu, nu sunt supărat. Și sper să nu se supere nici cititorii, când le pun la deschidere poze absolut generice, fără prea mare legătură cu rețeta propriu-zisă. Precum asta de deasupra, preluată de pe wikipedia.
5 thoughts on “Salată de dovlecei, fructe și brânză de capră cu sos de iaurt și busuioc”
Romeo Domnescu
Trebuie si maioneza? Mi se pare ca nu ar fi locul ei in minunatia asta, poate ar fi indeajuns iaurtul, dar mai bine intreb maestrul!!
P.S. Sigur nu sunteti “prietenul Costache” al lui Pastorel?
o reteta e un ghid, bucatarul face dupa cum crede ca-i mai bine si-i vine inspiratia… in loc de maioneza se poate pune frisca dar se elimina piperul si sarea.
pofta buna!
Multumesc frumos pentru precizari, inclusiv pentru raspunsul simplu si haios la gluma cu “prietenul Costache”!! (sunt convins, acum fara gluma, ca Pastorel si-ar fi dorit un prieten pe nume Costachel!!)
Trebuie si maioneza? Mi se pare ca nu ar fi locul ei in minunatia asta, poate ar fi indeajuns iaurtul, dar mai bine intreb maestrul!!
P.S. Sigur nu sunteti “prietenul Costache” al lui Pastorel?
Foarte sigur 🙂 Cat despre maioneza, sper c-o sa ne spună domnul Rădulescu, dar cred ca depinde de cât de gras e iaurtul.
draqagii mei.
o reteta e un ghid, bucatarul face dupa cum crede ca-i mai bine si-i vine inspiratia… in loc de maioneza se poate pune frisca dar se elimina piperul si sarea.
pofta buna!
poza este excelenta! tine-o tot asa…
Multumesc frumos pentru precizari, inclusiv pentru raspunsul simplu si haios la gluma cu “prietenul Costache”!! (sunt convins, acum fara gluma, ca Pastorel si-ar fi dorit un prieten pe nume Costachel!!)
Cu multă plăcere 🙂