Tare ușor ar putea fi botezată rețeta asta excelentă salata bețivă de pui cu portocale, dar n-are rost s-o fac acuma pe lupul moralist. Mai bine să vă spun că bucătăria creolă, în caz că nu știați, este răspândită în primul rand în insulele caraibiene, dar mai poate fi întâlnită în Louisiana și Brazilia. E o bucătărie colonială (dacă ar fi s-o abordez geopolitic), în care se întâlnesc influențe europene (franceze, engleze, spaniole, olandeze), africane, caraibiene și hinduse. Și, pentru un prim popas în aceasta zonă gastronomică, am ales salata asta, foarte gustoasă și relativ simplu de făcut; e drept, avem ceva de așteptat până se marinează carnea, dar nimic nu-i perfect pe lumea asta.
Pregătiți, așadar, pentru această răcoritoare salată de pui
4 piepturi de pui (dezosate, fără piele), 4 portocale, 1 lămâie, 1 cățel de usturoi, 2 cuișoare, 1 păhărel de rachiu de cireșe, 1 păhărel de Cointreau, 3 linguri de ulei de măsline, 1 legătură mică de pătrunjel, sare și piper.
Puneți la fiert niște apa sărată. Adăugați în oală cuișoarele, rachiul, câteva boabe de piper, coaja de la 1 portocală (doar partea colorată, folosiți un dispozitiv de curățat cartofii), plus usturoiul (curățat și zdrobit). Când fierbe, puneți și carnea de pui; lăsați-o să fiarbă vreo 15 minute.
Curățați toate portocalele cu cuțitul, cum ați curăța un măr, să zicem (à vif, spun francezii). Desfaceți feliile cu grija (deasupra unul castron, că o să curgă ceva zeama) și eliminați sâmburii și pielițele. Puneți bucățile deoparte.
Stoarceți și lămâia, amestecați sucul cu uleiul, Cointreau-ul și zeama scursă de la portocale. Sărați ușor și piperați. Puneți la macerat (1-2 ore) în sosul ăsta pieptul de pui bine scurs și tăiat fâșii (direct în castronul pe care îl veți pune pe masă).
Când au sosit musafirii, puneți feliile curățate de portocală lângă carne și amestecați bine. Spălați repede pătrunjelul, curățați-l, mărunțiți-l, presărați-l peste salată și serviți imediat.
Variante? Păi am senzația că alcoolurile vă cam deranjează, așa că le puteți ori elimina (e păcat, se pierde mult din farmecul rețetei, dar întotdeauna exista și argumentul „trebuie să mănânce și copiii!”) ori înlocui. În loc de Cointreau puteți utiliza un alt triple sec sau un banal lichior de portocale, iar în ce mă privește, rachiul pe care l-am folosit a fost de cireșe negre (n-aș crede că a fost vreo diferență semnificativă). Și să nu uit: carnea absoarbe mult mai bine aromele când e caldă, așa că ar fi bine să nu așteptați prea mult până să o puneți la marinat.