Rețeta de mere în aluat care urmează îmi sugerează, cel puțin la prima vedere, un fel de desert al bunicii, dichisit și aranjat astfel încât să poată poposi și pe mese ceva mai pretențioase. Dar, între noi fie vorba, n-aș crede că ăsta este elementul definitoriu al acestui desert excelent. Esențial e că se face simplu și e chiar destul de spectaculos. Cât despre gustos, ce să mai vorbim!
Necesarul? Păi nu prea mare lucru. Înarmați-vă, distinsă doamnă, cu
120 g făină, 250 ml lapte, 50 ml bere, 1 ou, 1 vârf de cuțit de sare, 5 g drojdie de bere proaspătă, 500 g mere, de preferință renete,
zeama de la 1 lămâie, 1 lingură de ulei, 1/2 linguriță ghimbir, proaspăt ras, zahăr, ulei pentru prăjit,
plus, opțional, pentru servire,
înghețată de vanilie, ghimbir confiat.
Începeți cu aluatul: frecați drojdia cu puțin lapte. Separați albușul de gălbenuș. Puneți făina într-un castron, adăugați sarea și gălbenușul. Amestecați, turnând laptele în fir subțire. Când amestecul s-a omogenizat, puneți și berea, uleiul, drojdia și ghimbirul ras. Lăsați aluatul să se odihnească 2 ore.
Curățați merele, eliminați căsuța cu dispozitivul special. Tăiați-le în rondele nu prea subțiri. Frecați-le cu zeama de lămâie, să nu se înnegrească.
Încălziți într-un vas cu pereții înalți uleiul pentru prăjire. Bateți albușul spumă tare și incorporați-l, cu grijă, în compoziție. La final, adăugați și două linguri de zahăr.
Introduceți feliile de mere în aluat, scurgeți-le și introduceți-le rapid în uleiul încins (nu prea multe o dată). Prăjiți-le până se rumenesc frumos și uniform. Scoateți-le pe prosoape de hârtie sau pe șervețele, să scăpați de excesul de grăsime.
Serviți-le calde, presărate cu zahăr și însoțite (e doar o sugestie) de înghețată de vanilie și ghimbir confiat.
Variante? Păi presupun că și alte fructe (pere tari, gutui…) ar putea beneficia de un tratament asemănător. Dar încă n-am încercat, e doar o idee.
Cât despre vinul pentru rondelele noastre de mere în aluat, probabil pentru că am gustat recent excelenta Amprenta de la Crama Atelier, gândul îmi zboară prima oară la un Muscat Ottonel dulce. Dar nici o Tămâioasă așijderea nu cred că mi-ar displace.
Pare delicios! Nu am folosit niciodata ghimbir…
gogosi cu mere date pe razatoare incoporate in aluat..de incercat:d
Nu imi plac merele decat in aluaturi iar reteta aceasta este de incercat! Multumesc.
Cu plăcere 🙂