O rețetă de pește cu orez tare simplă și foc de gustoasă, pe care am putea-o trece în categoria fusion, atâta vreme cât mărită dumneaei italianul risotto cu autohtonul păstrăv afumat în hârzob de brad. Însă firește că renumita specialitate românească nu-i obligatorie: puteți încerca rizotoul ce urmează și cu alți pești trecuți prin fum (somon, de pildă). Cât despre cei care nu iubesc afumăturile, îi poftesc să studieze acest rizoto cu pește, că noi ceștilalți avem treabă aici.
300 g orez cu bob rotund (Carnaroli sau Arborio), 1 păstrăv afumat, 2-4 cepe verzi (depinde de grosime), 1 l de supă limpede, 2 linguri de ulei (extravirgin) de măsline, 1 legătură de pătrunjel, sare și piper.
Curățați peștele, tăiați-l bucățele mici. Spălați cepele și pătrunjelul, uscați-le și tocați-le mărunt.
Încingeți uleiul într-o cratiță cu fundul gros. Căliți puțin ceapa, împreună cu jumătate din cantitatea de pește.
Adăugați orezul, prăjiți-l și pe el puțin, stingeți cu un polonic de supă. Fierbeți rizotoul la foc moale, amestecând și adăugând câte un polonic de supă pe măsură ce orezul absoarbe lichidul precedent.
Cu câteva minute înainte de a fi gata, adăugați restul de pește și pătrunjelul, sărați, piperați și amestecați.
Serviți mâncarea fierbinte, iar în paharele de lângă rizoto turnați un vin alb sec (Aligoté, de preferință).
Vreți și ceva variante? Atunci notați că, la fel ca la orice alt rizoto, puteți înlocui un pahar de supă cu vin alb sec, sau chiar cu vermut așijderea, cu condiția ca băutura să fie prima turnată peste orez. Iar dacă nu găsiți ceapă verde, încercați să faceți rost de niște hașme. Chit că nici cu ceapă normală n-o să iasă rău deloc.
Na, ca daca tot intrai, ma bag in seama, ce sa fac, daca glasuiti in asa dulce grai. Mai merge, in afara de vinoase, chiar si un tzoi de vodka sau rachiu, fara misto, am mancat in tara in forma de cizma si tare bun e.
Acu’ am dat de site-ul asta:) interesant, n-ai treaba!!
Oricum, oleaca de grappa in loc de supa ii foarte buna ca doar i-o dai orezului n-o bei tu;)
Ce sa va zic Pofta buna la risotto 😉
Incercati si ala cu capsuni in loc de pastrav.Ceapa normala e ideala.
Na, ca daca tot intrai, ma bag in seama, ce sa fac, daca glasuiti in asa dulce grai. Mai merge, in afara de vinoase, chiar si un tzoi de vodka sau rachiu, fara misto, am mancat in tara in forma de cizma si tare bun e.
Sanatate! (ca eu retete noi, ioc).
Ei, tot dinspre țara cu pricina vine și teoria că nu-i sănătoasă tăria, mai bine un spumant brut la începutul mesei 🙂 Nu că zic, doar consemnez 🙂
Acu’ am dat de site-ul asta:) interesant, n-ai treaba!!
Oricum, oleaca de grappa in loc de supa ii foarte buna ca doar i-o dai orezului n-o bei tu;)
Ce sa va zic Pofta buna la risotto 😉
Incercati si ala cu capsuni in loc de pastrav.Ceapa normala e ideala.
Presupun că doar un păhărel de grappa, nu un polonic! 🙂 Și mulțumesc pentru aprecieri și sugestii!