• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Rizoto cu trufe

Sep 02, 2013 costachel Mâncăruri cu trufe, Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete cu orez, Rețete lacto-vegetariene, Rizoto 0


Rizoto cu trufe

Acest rizoto cu trufe reprezintă, probabil, una dintre cele mai bune demonstrații că orice mâncare banală (că doar n-o fi rizoto-ul, în general, vreo mare chestie!) devine repede una de excepție prin adăugarea unor ingrediente deosebite. Iar trufele, firește, se numără la loc de cinste printre acestea.

Ce-avem nevoie, pentru 4 pofticioși sau 2 flămânzi? Notați:

200 g orez cu bobul rotund (de preferință Arborio),
1 ceapă potrivită (sau, și mai bine, 2-3 hașme),
1 păhărel de vin alb sec,
100 g unt,
cam 750 ml de supă limpede de pasăre (sau de vită),
1 trufă (40 g),
parmezan, după pofta inimii,
sare.

Tocați ceapa cât de mărunt puteți. Căliți-o în 50 g unt, până începe să devină translucidă. Adăugați orezul, sotați-l și pe el 2-3 minute și stingeți cu vinul.

Continuați ca pentru orice rizoto, turnând, atunci când orezul a absorbit aproape complet lichidul pus anterior, câte un polonic de supă. Amestecați des.

Când rizoto-ul e aproape gata (adică după vreun sfert de oră, dar gustați!), adăugați trufa curățată și mărunțită. Continuați fierberea 2-3 clocote, stingeți focul, reglați de sare, puneți parmezan ras și restul de unt, amestecați bine și cu asta basta.

Serviți rizoto-ul fierbinte, în farfurii adânci, presărând deasupra încă puțin parmezan ras. Și nu faceți ca mine: păstrați câteva feliuțe subțiri de trufă pentru decor!

Ca variantă, puteți folosi doar cele 50 g de unt de la început și turna la sfârșit cam 15 cl smântână proaspătă. Și mai folosesc unii, mai ales dinspre Italia, ulei extravirgin de măsline la acest rizoto de trufe. După părerea mea nu-i prea bine (măslina e prea agresivă pentru finețea trufelor), iar dacă puneți smântână chiar e o tâmpenie. Dar e chestie de gust, așa că…

Și să nu uit: mai ales dacă nu puteți face rizoto-ul în aceeași zi în care ați găsit trufa, o puteți pune, spălată, într-un borcan cu filet, îngropată în orezul din care veți face apoi mâncarea. Se bucură și trufa (că scapă de umezeală), și orezul (că se parfumează minunat).

Ce bem? Păi dacă mă-ntrebați pe mine, un xarel-lo spaniol ar fi optim, dar se găsește mai greu. Așa c-am să vă recomand, la acest rizoto cu trufe, un Chardonnay, cu condiția să nu miroasă a toate fructele exotice posibile. Chardonnay-ul 2012 Leat 6500 îmi vine primul în minte, dar ar mai fi și altele.

S-ar putea să vă intereseze și:

Rizoto cu peste afumatRizoto cu pește afumat Rizoto de puiRizoto cu pui Rizoto cu tonRizoto cu ton Rizoto cu morcovi, portocale si migdaleRizoto cu morcovi, portocale și migdale

  • orez, rizoto, trufe

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved