Un rizoto cu pui simplu de făcut și foc de gustos, cam asta urmează mai la vale. Sigur, e doar o variantă, pentru că multe schimbări se pot face la o adică. Puteți înlocui un pahar de vin cu vermut (bun!), sau să adăugați și alte ingrediente (ciuperci, de pildă). În fine, mă bazez pe imaginația dumneavoastră, deocamdată notați, vă rog, versiunea de bază:
350 g piept de pui (fără piele, fără oase), 300 g orez pentru rizoto, cu bob rotund (arborio, de preferință), 2 hașme (sau, în lipsă, 2 cepe mici), 2 linguri de ulei, 150 g unt,
cam 750 ml supă limpede de pui, caldă, 600 ml vin alb sec, 50 g parmezan ras, 1 legătură mică de mărar (sau poate vreți pătrunjel), sare și piper.
Încălziți, într-o cratiță cu fundul gros, uleiul și jumătate din unt. Adăugați hașmele, curățate și tocate. Căliți-le 2-3 minute, adăugați orezul. Continuați prăjirea, amestecând, încă 2-3 minute (până când orezul devine ușor translucid).
Turnați jumătate din vin. Fierbeți până când vinul a fost absorbit. Adăugați un polonic de supă; când lichidul a fost din nou absorbit, adăugați puiul, tăiat cubulețe, și încă un polonic de supă. Continuați fierberea încă vreo 20 de minute, adăugând supă ori de câte ori este nevoie (aveți grijă ca lichidul să nu se evapore niciodată chiar de tot).
Rizoto-ul e gata atunci când a căpătat cunoscuta consistență cremoasă, dar bobul de orez este încă un pic crocant. Și nu uitați că trebuie să amestecați de la început până la sfârșit.
Turnați, în fine, restul de vin, lăsați rizoto-ul să mai fiarbă 2-3 minute, stingeți focul și incorporați untul care v-a rămas, parmezanul și jumătate de verdeață (curățată, spălată, uscată și tocată). Amestecați bine, puneți rizoto-ul în farfurii încălzite, presărați restul de verdeață și chemați lumea la masă.
Ca variantă, mai puțin dietetică, dar mai gustoasă, ați putea căli bucățelele pe pui în unt și să le adăugați în rizoto abia spre final.
Ce bem? Păi sigur alb și sec, de preferință același vin pe care l-ați turnat în rizoto, ca să fie mariajul perfect. Ce ziceți de-un Sauvignon Blanc?
Am sa pun niste carnitza de boboc de gasca in loc de pui… Si ca sa fie mai putin dietetic am sa il aramesc un pic. impreuna cu un catzel de usturoi zdrobit… Si in loc de Sauvignon Blanc am sa incerc un Assyrtiko de Santorini… Ca nu am SB prin camara…
Sauvignon sa fie nene Iancule. Maine fac varianta mea de “rizot” la cerere si ii pun un vin de casa (asa am o boala pe toti care aduc un vin de la ei, natural si bio care de fapt aduce mai mult a bors, dar e bio, de nu ma intrebati, ca nici nu va spun).
S-a votat, pilaf cu vin si supa cu … habar nu am cu ce, vad eu.
Am sa pun niste carnitza de boboc de gasca in loc de pui… Si ca sa fie mai putin dietetic am sa il aramesc un pic. impreuna cu un catzel de usturoi zdrobit… Si in loc de Sauvignon Blanc am sa incerc un Assyrtiko de Santorini… Ca nu am SB prin camara…
Nu știu ce să zic, n-am gustat niciodată Assyrtiko, tac și înghit (în sec!) 🙂
Sauvignon sa fie nene Iancule. Maine fac varianta mea de “rizot” la cerere si ii pun un vin de casa (asa am o boala pe toti care aduc un vin de la ei, natural si bio care de fapt aduce mai mult a bors, dar e bio, de nu ma intrebati, ca nici nu va spun).
S-a votat, pilaf cu vin si supa cu … habar nu am cu ce, vad eu.
Sanatate!
Borșul bio de acasă… Chiar sună bine 🙂