• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Rizoto cu pui

Sep 18, 2012 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu orez, Rizoto 4


Rizoto de pui

Un rizoto cu pui simplu de făcut și foc de gustos, cam asta urmează mai la vale. Sigur, e doar o variantă, pentru că multe schimbări se pot face la o adică. Puteți înlocui un pahar de vin cu vermut (bun!), sau să adăugați și alte ingrediente (ciuperci, de pildă). În fine, mă bazez pe imaginația dumneavoastră, deocamdată notați, vă rog, versiunea de bază:

350 g piept de pui (fără piele, fără oase),
300 g orez pentru rizoto, cu bob rotund (arborio, de preferință),
2 hașme (sau, în lipsă, 2 cepe mici),
2 linguri de ulei,
150 g unt,
cam 750 ml supă limpede de pui, caldă,
600 ml vin alb sec,
50 g parmezan ras,
1 legătură mică de mărar (sau poate vreți pătrunjel),
sare și piper.

Încălziți, într-o cratiță cu fundul gros, uleiul și jumătate din unt. Adăugați hașmele, curățate și tocate. Căliți-le 2-3 minute, adăugați orezul. Continuați prăjirea, amestecând, încă 2-3 minute (până când orezul devine ușor translucid).

Turnați jumătate din vin. Fierbeți până când vinul a fost absorbit. Adăugați un polonic de supă; când lichidul a fost din nou absorbit, adăugați puiul, tăiat cubulețe, și încă un polonic de supă. Continuați fierberea încă vreo 20 de minute, adăugând supă ori de câte ori este nevoie (aveți grijă ca lichidul să nu se evapore niciodată chiar de tot).

Rizoto-ul e gata atunci când a căpătat cunoscuta consistență cremoasă, dar bobul de orez este încă un pic crocant. Și nu uitați că trebuie să amestecați de la început până la sfârșit.

Turnați, în fine, restul de vin, lăsați rizoto-ul să mai fiarbă 2-3 minute, stingeți focul și incorporați untul care v-a rămas, parmezanul și jumătate de verdeață (curățată, spălată, uscată și tocată). Amestecați bine, puneți rizoto-ul în farfurii încălzite, presărați restul de verdeață și chemați lumea la masă.

Ca variantă, mai puțin dietetică, dar mai gustoasă, ați putea căli bucățelele pe pui în unt și să le adăugați în rizoto abia spre final.

Ce bem? Păi sigur alb și sec, de preferință același vin pe care l-ați turnat în rizoto, ca să fie mariajul perfect. Ce ziceți de-un Sauvignon Blanc?

S-ar putea să vă intereseze și:

Rizoto cu peste afumatRizoto cu pește afumat Rizoto cu boabe de porumb, costiță afumată și salvieRizoto cu boabe de porumb, costiță afumată și salvie Rizoto cu trufeRizoto cu trufe Rizoto cu morcovi, portocale si migdaleRizoto cu morcovi, portocale și migdale

  • orez, pui, rizoto

4 thoughts on “Rizoto cu pui”

  1. Gurmandel 18/09/2012 at 11:11

    Am sa pun niste carnitza de boboc de gasca in loc de pui… Si ca sa fie mai putin dietetic am sa il aramesc un pic. impreuna cu un catzel de usturoi zdrobit… Si in loc de Sauvignon Blanc am sa incerc un Assyrtiko de Santorini… Ca nu am SB prin camara…

    Reply ↓
    1. costachel Post author20/09/2012 at 13:08

      Nu știu ce să zic, n-am gustat niciodată Assyrtiko, tac și înghit (în sec!) 🙂

      Reply ↓
  2. aphextwinz 19/09/2012 at 01:44

    Sauvignon sa fie nene Iancule. Maine fac varianta mea de “rizot” la cerere si ii pun un vin de casa (asa am o boala pe toti care aduc un vin de la ei, natural si bio care de fapt aduce mai mult a bors, dar e bio, de nu ma intrebati, ca nici nu va spun).

    S-a votat, pilaf cu vin si supa cu … habar nu am cu ce, vad eu.

    Sanatate!

    Reply ↓
    1. costachel Post author20/09/2012 at 13:10

      Borșul bio de acasă… Chiar sună bine 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved