Friptura de mai jos este, după știința mea, singura rețetă povestită în versuri (și, dacă ma înșel, contează prea mult?). O mâncare excelentă, la care nu pot adăuga decât că garnitura sunteți absolut liberi s-o alegeți dumneavoastră, tigaia o veți înlocui cu o tava (n-a găsit alta rimă!), iar „a cinătui“, pentru cei ce nu cunosc acest arhaism, înseamnă a curăța și a tăia în bucăți, pentru a pregăti mâncarea (se refera, de obicei, la păsări și pești). A, și dacă sunteți pasionați (și) de filologie, aflați că vine de la csinált (magh.), = preparat, posibil contaminat și cu činiti (sl.), = a aranja.
Iei un hulub decapitat
Ales din cei mai grași, firește,
Scoți penele. Cinătuiește
Apoi sărează delicat.
Și nu uita un amănunt:
Tăind, spre-al înveli, o fină
Felie albă de slănină
Să-i pui în coș și-un pic de unt.
Pe urmă, c-un cuțit ce taie
Cioplește cu îndemânare
Vreo opt sau nouă bețișoare
Și le așează în tigaie
Hulubul cel cu unt umplut
Pe-acest grătar improvizat
Într-un cuptor va fi lăsat,
La foc domol și susținut
Și, ca sa-i tragi din plin folosul,
Când slăninuța s-a prăjit
Îl scoți afara negreșit
Fără să uiți să torni și sosul.
Cu un vin roș în păhărel
Friptura e o delectare,
Deci îți urează poftă mare
Al dumitale
Ah, Pastorel, am vrut sa spun ca imi place “casa noua” si m-am folosit de ocazia asta. E frumos aranjat site-ul, si blogul era in regula dar parca e mai primitor aici.
Neputand sa imi arog cu nesimtire talente de nici un fel apropiate cu ale maestrului Pastorel, am facut si eu o reteta in versuri, fireste ca inspiratia vine mereu vazand ce fac altii. O reteta de ghiveci, nu stiu daca se cade sa pun aici link (e insotita si de fotografii) caci este pe un forum culinar, dar mie imi place cum mi-a iesit, chit ca e destul de veche.
Ah, Pastorel, am vrut sa spun ca imi place “casa noua” si m-am folosit de ocazia asta. E frumos aranjat site-ul, si blogul era in regula dar parca e mai primitor aici.
Neputand sa imi arog cu nesimtire talente de nici un fel apropiate cu ale maestrului Pastorel, am facut si eu o reteta in versuri, fireste ca inspiratia vine mereu vazand ce fac altii. O reteta de ghiveci, nu stiu daca se cade sa pun aici link (e insotita si de fotografii) caci este pe un forum culinar, dar mie imi place cum mi-a iesit, chit ca e destul de veche.
Felicitari pentru site.
Multumesc frumos de felicitari! Cat despre link, de-acuma ce sa mai zic, pune-l, ca sa vada lumea 🙂
Doamne, ce site! Si mai ales sectiunea asta! Ce descrieir, ce viata, ce parfum! Domnule, jos palaria!
Pai la sectiunea asta meritul e al lui Pastorel, nu al meu 🙂
Multumim, Costachel si Pastorel! Cautam de ceva timp o reteta de gatit “porunghei”!
Doar pentru Păstorel 🙂
:), dupa ce am scris am citit si “despre Costachel” 🙂