Doamne, ce-am putut sa salivez citind reteta de costita de porc la tava care urmeaza! Adevarul e ca vine ovidiucro cu niste mancaruri cat se poate de ispititoare. Si nu va speriati de titlu, mancarea n-o sa va iasa prea grasa, fiindca degresarea initiala (prin fierbere) o s-o faca friptura asta mult mai prietenoasa. Insa, fireste, depinde si cat de grasa e bucata, dar numai de dumneavoastra depinde, in fond, ce fel de carne puneti in sacosa. Si, cu precizarea ca poza de sus e absolut generica (nici nu mai stiu de la ce friptura a fost), gata cu vorbaria, mai bine notati:
Timp de preparare:
1 1/2 ore
Ingrediente:
1,5 kg costita de porc proaspata, 3 frunze de dafin, 4 cepe albe, mari, 100 ml ulei, 1 kg cartofi cuburi, 2 capatani de usturoi, 150 ml vin alb sec, sare, 2 crengute de cimbru, piper proaspat macinat.
Mod de preparare:
Costita se spala, se freaca cu sare grunjoasa, se clateste si se pune intr-o oala la fiert domol cu frunzele de dafin si 2 litri de apa clocotita.
Dupa 20-25 de minute dupa ce a inceput sa fiarba din nou, adaugam o lingurita de sare si o ceapa taiata pestisori.
Dupa inca 10 minute oprim focul si scoatem costita. O lasam sa se racoreasca apoi o presaram bine cu sare si piper.
Intr-o tava punem 100 ml ulei, costita si punem de jur imprejur cuburile de cartofi, ceapa felii apoi bagam vasul la cuptorul incins pentru aproximativ 30 de minute.
Intre timp preparam din usturoi un mujdei simplu, cu putina apa sau vin.
Cand incepe sa se rumeneasca, ungem cu mujdei si presaram cu cimbru. Stropim cu vin, intoarcem bucatile pe cealata parte ca sa se rumeneasca uniform si ungem cu restul de usturoi si presaram cimbru.
Cand a facut o crusta rumena, scoatem vasul din cuptor si servim costita de porc la tava impreuna cu cartofii, ceapa si sosul ramas.
Cat despre vin nu zic decat atat: tot timpul cat am citit reteta de costita de porc la tava visam la Merlot-ul de Dealul Bujorului de odinioara. Cum asta fuse si se duse, iaca, am un prilej tare bun sa-mi aduc aminte de mai nou aparutii Novac (de la Stirbey) si Negru de Dragasani (Castel Starmina, Vinarte).
Pot sa ma bag cu o varianta? Ovidiu, sa incerci la fel dar fiarta fleica aia in zeama de varza sau bors (cu condimentele de rigoare dar fara sare pe langa). Poate ca ai incercat deja, poate am mai zis. Dar ma iertati boieri dumneavoastra daca ma repet.
Am incercat cu zeama de varza dar cred ca am gresit ceva… nu stiu ce.
A iesit cu o consistenta nu prea placuta si un gust cam gretos. Cu bors, n-am incercat desi Ina, sotia mea, “umple” bors frecvent, noua nelipsindu-ne acesta din bucatarie.
Trebuie sa mai cercetez procedura respectiva. Ti-as fi chiar recunoscator daca ne-ai impartasi reteta.
p.s. Coane Costachel, nu te deznadajdui de atacurile neispravitilor aia, mergi inainte ca faci bine ceea ce faci!
Ia-ti un client FTP (gen Total Commander) si poti urca oricand site-ul tau pe server, avand back-up pe computerul tau. Dureaza cateva minute.
Iti multumesc reteta a fost foarte buna !
Sunt un mic bucatar la 15 ani sa stii reteta a fost un mare succes !
Felicitari .
Si da zeama de varza nu prea iese .
P.S Costachel ai aplauzele mele !
Pot sa ma bag cu o varianta? Ovidiu, sa incerci la fel dar fiarta fleica aia in zeama de varza sau bors (cu condimentele de rigoare dar fara sare pe langa). Poate ca ai incercat deja, poate am mai zis. Dar ma iertati boieri dumneavoastra daca ma repet.
Am incercat cu zeama de varza dar cred ca am gresit ceva… nu stiu ce.
A iesit cu o consistenta nu prea placuta si un gust cam gretos. Cu bors, n-am incercat desi Ina, sotia mea, “umple” bors frecvent, noua nelipsindu-ne acesta din bucatarie.
Trebuie sa mai cercetez procedura respectiva. Ti-as fi chiar recunoscator daca ne-ai impartasi reteta.
p.s. Coane Costachel, nu te deznadajdui de atacurile neispravitilor aia, mergi inainte ca faci bine ceea ce faci!
Ia-ti un client FTP (gen Total Commander) si poti urca oricand site-ul tau pe server, avand back-up pe computerul tau. Dureaza cateva minute.
Iti multumesc reteta a fost foarte buna !
Sunt un mic bucatar la 15 ani sa stii reteta a fost un mare succes !
Felicitari .
Si da zeama de varza nu prea iese .
P.S Costachel ai aplauzele mele !
Cu multă plăcere, dar felicitările și aplauzele pentru această excelentă costiță de porg la tavă merg spre Ovidiu, toate meritele sunt numai ale lui 🙂