Sunt convins că știți cu toții rețeta de pui la cuptor în sare, asa că putem trece cu voioșie peste ea, ca să ajungem la friptura care urmează mai la vale, o mâncare înrudită, tot spectaculoasă, însă mult mai aromată. Ingredientele, chiar dacă unele sună mai exotic, se găsesc în magazinele bune (chiar și uleiul de susan, da, da!), așa că nimic nu ne împiedică să trecem la treaba, spre deplina satisfacție a comesenilor.
Necesarul ar fi cam ăsta:
1 pui de 1,5 kg, curățat, 800 g faină, 800 g sare mare, 2 linguri de rozmarin, proaspăt (sau 2 lingurițe din cel uscat, însă în niciun caz măcinat!), 1 lingura de oregano, 1 lingura de măghiran, 1 frunza de dafin, 1 ceapă mică, ulei de susan, 1 gălbenuș, lapte, sare și piper.
Amestecați sarea și faina, deghizați-le în vulcan, puneți în crater 3 linguri de ulei de susan, 1 lingură de rozmarin, oregano-ul și măghiranul. Turnați și 1/2 l de apa (aproximativ), având temperatura camerei, și apucați-vă de frământat. Scopul este să obțineți o cocă destul de moale, în care să se simtă sub degete grăunțele de sare. Întindeți aluatul până la o grosime de 1,5 cm și cu asta basta, ne ocupăm de pui.
Spălat, uscat, sărat, piperat, băgat înăuntru ceapa curățată întreagă, frunza de dafin și restul de rozmarin. Înveliți puiul cu aluatul, modelându-l pe acesta din urma după forma orătaniei (ca să fie mai frumos pe masa).
Ungeți uniform cu ulei de susan atât o formă termorezistentă, cât și „halatul” puiului. Băgați în cuptorul încălzit dinainte și coaceți la foc moale timp de 40 de minute. Ungeți aluatul cu gălbenușul bătut în prealabil cu 4 linguri de lapte, băgați din nou la cuptor, măriți flacăra și mai coaceți încă 20 de minute (nu voi obosi niciodată să vă reamintesc că timpii de coacere în cuptor sunt doar orientativi, vă cunoașteți cuptorul mult mai bine decât mine).
Scoateți, lăsați puiul să-și revină vreo 10 minute, după care, mânuind îndemânatic un cuțitaș ascuțit bine, decupați un capac. Puneți-l șmecherește pe-o parte și serviți, carnea urmând să o tăiați, firește, la masa.
În ceea ce privește vinul, eu aș opta pentru un Riesling, dar nu e obligatoriu să fiți de acord cu mine.
(Cum, chiar nu știți cum se face puiul în sare? Luați o cratiță cu pereții mai înalți, turnați un prim kil de sare mare, așezați puiul condimentat după plac, acoperiți cu al doilea kil, băgați la cuptor și coaceți. Când e gata, spargeți crusta și serviți puiul decorat cu bucățile de sare. Vinul? Același.)