Cam fițoasă denumire, nu zic nu, pentru niște biete, în fond, prune umplute cu brânză verde. Însă zic eu că n-ar trebui ca asta să vă împiedice să descoperiți un aperitiv delicios și, mai ales, dătător de idei. Că în fond n-o fi musai și obligatoriu să folosiți Gorgonzola, iar Speck-ul poate fi și el înlocuit, firește, cu vreun alt tip de șuncă crudă. Așa că, dacă tot am stabilit că rețeta de prune umplute ce urmează mai la vale e (și) un punct de plecare, și o sursă de inspirație gastronomică, se cheamă că putem da drumul la narațiune.
8 prune măricele, 8 „boabe” de fistic, curățate, 50 g Gorgonzola dulce, 50 g Gorgonzola picantă, 50 g brânză proaspătă, 2 linguri de Porto,
câteva fire de arpagic verde, 150 g Speck, tăiat felii foarte subțiri, piper.
Spălați și uscați prunele, tăiați-le în două și eliminați sâmburii.
Mărunțiți brânza, puneți-o în mixer cu Porto-ul (dacă n-aveți, o să meargă și vreun alt vin, fortifiat sau nu). Mixați până obțineți o cremă omogenă. Piperați, condimentați cu arpagic verde, tăiat mărunt.
Puneți compoziția într-un poș, umpleți prunele și puneți-le pe un platou acoperit cu feliile de Speck. Presărați fisticul tocat mai mare (din cuțit), încă puțin arpagic verde (mai mult pentru culoare) și serviți cu pâine, prăjită sau nu.
Ce bem la aceste prune umplute? Dacă mă-ntrebați pe mine, aș prefera un rosé, de preferință obținut din soiuri autohtone, ca să românizăm puțin mâncarea. Așa că v-aș sugera ori Arezanul din Fetească Neagră de la Crama M1 Atelier, ori Busuioaca seacă (gama Colocviu) de la Casa de vinuri Cotnari. Însă, dacă le veți servi ca aperitiv, apoi un vin alb sec ar trebui să poposească în pahare.
O reteta ingenioasa si foarte eleganta!