Cum am zis că n-are rost să vă dau rețeta noastră de roșii umplute cu vinete (păi ce mare lucru să golești niște roșii și să le umpli cu salată de vinete?), iaca vine mai la vale o variantă mai fițoasă, al cărui nume, țin să precizez, nu-mi aparține. Dar l-am lăsat în pace, fiindcă reflectă destul de bine un aperitiv care diferă de al nostru prin apariția uleiului extravirgin de măsline, a tonului în ulei și a busuiocului. Dar hai mai bine în bucătărie, că-i o rețetă prea simplă ca să ne pierdem vremea cu introduceri prea elaborate.
4 roșii, 1 vânătă, 50 g ton în ulei, 1 ceapă verde, 3 linguri de ulei extravirgin de măsline, 1 lingură de oțet,
câteva fire de busuioc, sare și piper.
Tăiați mai întâi un capac roșiilor, goliți-le, presărați-le cu sare și lăsați-le la scurs. Eliminați semințele din miezul extras și tocați mărunt pulpa rămasă.
Coaceți vânăta, curățați-o, lăsați-o la scurs și tocați-i cu satârul de lemn.
Tocați mărunt tonul, ceapa curățată, busuiocul, amestecați-le cu vânăta, sărați, piperați, adăugați uleiul și oțet după gust.
Umpleți roșiile, decorați-le cum (și dacă vreți) și țineți-le la frigider măcar 1 oră înainte de a invita lumea la masă.
Ce bem la aceste roșii umplute cu vinete? Eu m-aș duce spre un Pinot Gris, dac-aș găsi. Dacă nu, alb si sec să fie, că n-o să se revolte roșiile noastre prea tare.
O varianta la fel de gustoasa: Rosii umplute a la Oita Caragelu (unchiul meu)
nu va spun nimic despre prepararea rosiilor, mai ales ca vad ca sunteti experti.
se ia un dovlecel si dupa ce s-au indepartat semintele se tatie in cubulete lungi cat un deget mare si groase cat degetelul unui copil de tata. se rumenesc in ulei si se pun la rece. se ia o lingura de uleiul in care s-a prăjit dovlecelul, doua linguri se apa, tot atata otet de vin, o lingura de vin alb sec, o linguriță de sare, piper și chimen macinat, dupa gust. dati mixtura asta in clocot si turnati-o peste dovleceii rumeniti si pasati vartos. la urma adaugati usturoi si patrunjel, gustati si daca mai trebuie ceva adaugati. miei imi place cu ceva otet mai mult, ca mixtura este racoroasa si, dupa ce s-a racit, umpleti rosiile.
O varianta la fel de gustoasa: Rosii umplute a la Oita Caragelu (unchiul meu)
nu va spun nimic despre prepararea rosiilor, mai ales ca vad ca sunteti experti.
se ia un dovlecel si dupa ce s-au indepartat semintele se tatie in cubulete lungi cat un deget mare si groase cat degetelul unui copil de tata. se rumenesc in ulei si se pun la rece. se ia o lingura de uleiul in care s-a prăjit dovlecelul, doua linguri se apa, tot atata otet de vin, o lingura de vin alb sec, o linguriță de sare, piper și chimen macinat, dupa gust. dati mixtura asta in clocot si turnati-o peste dovleceii rumeniti si pasati vartos. la urma adaugati usturoi si patrunjel, gustati si daca mai trebuie ceva adaugati. miei imi place cu ceva otet mai mult, ca mixtura este racoroasa si, dupa ce s-a racit, umpleti rosiile.
mama… ce merge o tuiculita rece de la frigider!..
Musai incerc 🙂