• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Porc Mu-Shu

Dec 16, 2010 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete cu carne de porc, Rețete cu ouă 3


Porcul Mu-Shu este o rețetă chinezească foarte cunoscută, dacă nu chiar celebră, și care se face, la fel ca și multe altele de acest gen, atât de repede încât mai că-mi vine s-o trec la capitolul improvizații. Și nu vă mai spun la secțiunea introductivă decât că, chiar dacă ciupercile chinezești au început să se găsească mai lesne, le puteți înlocui, la o adică, cu 100 g ciuperci proaspete, să zicem pleurotus (că seamănă suficient de mult din punctul de vedere al consistenței), numai să aveți grijă în cazul ăsta să tăiați piciorușele mai fin decât pălăriile.

Care-i lista completa de cumpărături?

200 g carne slabă de porc,
10 g ciuperci negre chinezești uscate,
250 g varză alba,
3 cepe verzi,
3 ouă,
4 linguri de ulei,
1 lingură de sos Hoisin (dacă nu, o să meargă și sosul de soia),
1 lingură de vin alb sec (desigur, ar trebui să fie vin de orez sau sherry sec, dar să trecem!).

Tăiați carnea de dimensiuni apropiate unor bețe de chibrit (eventual țineți-o puțin la congelator, sau n-o lăsați să se decongeleze complet, va fi mai simplu)

Înmuiați ciupercile în apa caldă (cam 20 de minute), scurgeți-le, clătiți-le scurt și tăiați-le felii subțiri. Tot felii subțiri decupați varza și ceapa.

Bateți ouăle cu un pic de sare și faceți omleta. Tăiați-o și pe ea, după ce s-a răcorit puțin, în fâșii subțiri, să se asorteze cu celelalte.

Puneți uleiul rămas în wok și sotați carnea, la foc foarte viu, 30 de secunde. Adăugați varza, ceapa și ciupercile, amestecați bine și turnați sosul de soia și vinul, basca ceva sare, dacă mai trebuie. După încă 90 de secunde (tare repede se mai fac și chinezăriile astea!) adăugați și fâșiile de ou, mai amestecați o data zdravăn și serviți imediat.

Altminteri, habar n-am avut până de curând că Mu-Shu este numele unei flori galbene, foarte parfumate, care înflorește în China la începutul toamnei. Și că nu este deloc neobișnuit ca rețetele pe baza de ouă să poarte, datorita culorii lor galben-intense, numele de Mu-Shu. Iar tradiția chinezească cere ca aceasta mâncare să fie servită ca un fel de umplutura pentru omlete. Însă nu e obligatoriu, se mai oferă și cu orez, sau chiar simplă, ca aperitiv cald.

Variante? Păi despre ciuperci am vorbit deja, să vă mai spun că varza este uneori înlocuită cu muguri de bambus, cu țelină verde ori, nu prea chinezește, chiar cu verzișoare de Bruxelles, cât mai tinere, mai proaspete și mai crocante.

Cât despre vin, un roșu ușurel și catifelat (Pinot Noir sau chiar Burgund, aș zice) se va înțelege foarte bine cu purcelul nostru Mu-Shu.

S-ar putea să vă intereseze și:

Cotlet de porc cu ienupar Mâncare de porc cu ciuperciMâncare de porc cu ciuperci Pulpă de porc umplută, la tavă, cu sos de struguri Default ThumbnailMuschi de porc cu sos dulce-acrisor

  • China, ciuperci, oua, porc, sos de soia, sote, varza, wok

3 thoughts on “Porc Mu-Shu”

  1. mariga 16/12/2010 at 12:42

    Foarte faina reteta, dar o reteta de cozonac adevarat(adica nu pentru mixer,microunde sau masina de paine) s-ar mai gasi?
    SARBATORI FERICITE!!!

    Reply ↓
    1. Costachel 16/12/2010 at 13:17

      Facem rost 🙂 Si multumesc frumos, sarbatori fericite si tie!

      Reply ↓
  2. DORINEL 16/12/2010 at 20:36

    superba reteta, dau o raita prin supermarket cu lista aceasta de “shoppinguit” si o voi pune pe masa in acest week-end…cat despre comentariu,hihi deobicei imi place mancarea la microunde ca dureaza mai putin s-o faci. nu stiu cat e de sanatos dar chiar as fi interesat :D…a si da eu inca astept retetele acelea de craciun 😀

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved