N-am inteles niciodata de ce o sumedenie de retete de pizza se numesc „Capricciosa“. Singura explicatie pe care pot sa o dau este ca, probabil, totul depinde de capriciile gospodinei care o face (sau, mai exact, de ce gaseste prin frigider). Exista totusi si o varianta (sa-i spunem) oficiala, si anume aceea de mai jos. Ceea ce sare in ochi de prima oara la aceasta reteta este lipsa branzei (un capriciu, nu?). Dar asta nu inseamna ca nu-i buna. Si-i chiar mai bine asa, ca tot e vineri azi.
Pentru 4 persoane aveti nevoie de 500 g aluat de pizza, 800 g rosii, 150 g masline negre, 100 g capere, 200 g ciuperci, ulei de masline, ardei iute uscat.
Intindeti aluatul, puneti foaia obtinuta intr-o tava larga si joasa, unsa cu ulei. Curatati rosiile de coaja si de seminte, zdrobiti-le cu o furculita, condimentati-le, dupa plac, cu ardei iute, adaugati sare si putin ulei. Puneti amestecul peste foaie, lasand o margine de circa 1 cm, si asteptati ca aluatul sa mai creasca (circa 20 de minute, daca e pus intr-un loc cald). Puneti-o apoi in cuptorul incalzit in prealabil, la foc mare. Lasati la copt circa 20 minute, scoateti tava, adaugati maslinele fara samburi, caperele scurse si ciupercile spalate, uscate si taiate in felii subtiri.
Stropiti cu o lingura de ulei si bagati din nou tava la cuptor, timp de 10 minute.
Vin, vin si iarasi vin, fie el alb (preferabil) sau rosu, sec sa fie.