O pizza aproape de post, daca n-ar interveni in naratiune branza si ouale. O reteta care ne arata inca o data saracia Siciliei si care, in acelasi timp, ne demonstreaza ca, din te miri ce, poti obtine retete deosebit de gustoase si de hranitoare.
Pentru 4 persoane trebuie 600 g aluat de paine, 800 g rosii curatate, 100 g masline negre, cateva capere, 150 g mozzarella (sau, in lipsa, cascaval), 2 ardei grasi, 2 vinete, 1 ceapa, 2 oua, ulei de masline, busuioc, ardei iute rosu, uscat si faramitat.
Cat timp aluatul creste, spalati, curatati si taiati bucatele vinetele si ardeii. Tocati marunt ceapa si caliti-o cu putin ulei. Adaugati maslinele fara samburi, caperele si legumele. Sotati totul cateva minute la foc viu, apoi micsorati flacara si puneti capacul. Inainte de a fi gata, sarati si presarati ardei iute. In acest timp, fierbeti o parte dintre rosii (curatate de piele si seminte, zdrobite cu furculita) cu putin ulei, sare si ardei iute.
Intindeti aluatul, puneti deasupra sosul de rosii si lasati aluatul sa mai creasca, timp de circa 20 de minute. Introduceti tava in cuptorul incalzit dinainte si lasati-l sa se coaca timp de alte 20 de minute. Dupa acest interval scoateti tava, puneti deasupra legumele calite, restul de rosii, ouale tari taiate felii sau sferturi, mozzarella taiata cubulete, busuiocul si totul inapoi in cuptor, unde trebuie sa mai stea aproximativ 10 minute.
Este o pizza foarte consistenta, asa ca v-as recomanda la ea o Feteasca Neagra de Dealul Mare.