Este, probabil, cea mai celebra pizza și faima sa a cucerit lumea. Pizza Margherita a fost creată în 1889, la Napoli, de către un faimos pizzaiollo, Raffaele Esposito, cu ocazia vizitei în oraș a Reginei Margareta (de unde și numele), soția Regelui Umberto I. Puțin cam naționalistă mâncare, dacă ținem cont de faptul că, intenționat, în culorile acestei pizze (rosu – roșiile, alb – mozzarella și verde – busuiocul și oregano) se regăsește drapelul Italiei, dar ce contează? Ghinionul e al nostru, că roșu și galben s-ar mai găsi, dar de unde naiba albastru?
Pentru 4 amatori de pizza Margherita, nu va trebuie decât
500 g aluat de pâine, 350 g roșii, curățate și fără sâmburi (pot fi și din conservă, dacă n-aveți încotro), 300 g mozzarella, busuioc, oregano, ardei iute, de preferință rosu și după gust, ulei de măsline
Întindeți aluatul până când obțineți o foaie cu o grosime de 5 mm. Așezați-o într-o tava unsă cu ulei, puneți deasupra roșiile zdrobite cu furculița (ar fi mai bine să le și fierbeți 5 minute într-o tigaie cu o lingura de ulei), lăsând o margine de circa 5 mm de jur-imprejur. Sărați ușor și lăsați aluatul în pace vreo 20 de minute, ca sa mai crească.
După aceea, băgați tava în cuptorul încălzit în prealabil la foc zdravăn și coaceți aproximativ 20 de minute.
Scoateți, puneți deasupra mozzarella tăiată în felii subțiri (sau ruptă bucățele, cu mâna), stropiți cu puțin ulei, presărați cu busuioc și oregano și băgați tava din nou în cuptor, pentru circa 10 minute.
Vinul pentru pizza Margherita? Obligatoriu sec, indiferent de culoare. Dar un roșu ușor (ce se mai potrivea autohtona Băbească Neagră de Nicorești la pizza…) ar fi, probabil, cel mai aproape de preferințele italienilor.