• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pilaf de vinete

Jul 27, 2008 costachel Mâncăruri cu vinete, Pilaf, Rețete, Rețete cu legume, Rețete cu orez, Rețete de post 11


Este o rețetă pe care o știu din copilărie. Mi-au făcut pilaf de vinete mai întâi bunica, apoi mama, și de fiecare dată Dobrogea mi-a apărut pe masă. L-am căutat în zadar prin varii cărți de bucate, fie ele românești, grecești sau turcești. Nu l-am găsit, ceea ce mă face să bănui că este una dintre acele mâncăruri grozave, inventate și perfecționate de o gospodină de excepție și care, nepublicată fiind, riscă să se piardă. Drept pentru care mă grăbesc, iată, sa înlătur primejdia și să vă invit, alături de mine, să vă bucurați de un pilaf absolut fantastic, cum numai între Dunăre și Mare putea să apară (se spune că numai oltenii știu să gătească legumele, dar asta o pot crede doar cei care sunt convinși că Dobrogea înseamnă numai Delta și Litoralul, ceea ce-i absolut fals).

2-3 vinete (depinde cât sunt de mari),
1 ceapa mare,
2 ardei grași (sau, mai bine, 1 ardei și 1 gogoșar),
ardei iute (dumneavoastră știți cat),
4-5 roșii potrivite,
puțin zahar (absolut facultativ și doar dacă roșiile nu-s chiar dulci),
1 ceașcă de orez cu bobul rotund (cel cu bobul lung nu se potrivește cu mâncarea asta și pace),
3 linguri de ulei,
1 legătură de țelină,
1 legătură de patrunjel,
sare
piper (dacă nu vreți ardei iute).

Începeți prin a spăla vinetele și a le pregăti ca pentru imam baildi (curățați longitudinal câte o șuviță de coaja, în așa fel încât să obțineți 4 zone cu coajă și 4 fără, alternativ). Tăiați rondele cât un deget de om hotărât (sau întâi longitudinal și apoi felii groase cat două degetele de fotomodel), sărați și lăsați-le la scurs 1/2 oră.

În timpul asta tocați mărunt ceapa, căliți-o puțin în ulei, adăugați ardeii tăiați mărunt, sărați puțin, piperați. Înăbușiți totul vreo 5 minute, stingeți cu roșiile curățate de pielita și zdrobite cu furculița și lăsați totul sa fiarbă 2-3 minute.

Adăugați vinetele stoarse și șterse cu un ștergar curat, turnați cam doua cești și jumătate de apă fierbinte și lăsați la fiert, cu capacul pus, până când vinetele sunt aproape gata (dar nu mai mult!).

Tocați mărunt frunzele de țelină și adăugați-le la mâncare, împreună cu orezul. Acoperiți, lăsați sa mai fiarbă 5 minute, presărați pătrunjelul tocat mărunt, puneți iar capacul și stingeți focul (n-aveți grija, orezul se va umfla liniștit și va fi fiert în farfurie).

Tot secretul este ca pilaful să mai aibă puțin sos (dar cât să ungă, nu să ude) și să nu fie orezul trecut din fiert.

Se servește răcorit, sau chiar rece, cu un Pinot Gris, de preferință (ca să sublinieze complexitatea vinetelor). Și dacă va place acest pilaf de vinete (lucru de care nu mă îndoiesc câtuși de puțin) va rog să beți un pahar și în memoria mamei și a bunicii mele.

S-ar putea să vă intereseze și:

Pilaf de ciuperci cu legume Pilaf de varză dulcePilaf de varză dulce Pilaf de legume Pilaf de praz

  • ardei, Dobrogea, orez, pilaf, post, reteta, rosii, vinete

11 thoughts on “Pilaf de vinete”

  1. Elena Toma 27/01/2011 at 11:27

    OOOh! Voi incerca sigur si voi face si dovada, dar cred ca ar fi mai potrivit la vremea legumelor ca gustul sa fie perfect. Pacat ca eu am vazut reteta abia acum, desi sunt abonata(pe mailul personal de pe yahoo) la blogul tau! Mi-o fi scapat… sau m-am abonat dupa publicarea ei. Hm, ce vinisor ati ales…

    Reply ↓
  2. Costachel 27/01/2011 at 11:41

    Am incercat sa-l fac o data, de pofta, si iarna, dar nu-i deloc tot aia. Rosia ca rosia, ca o conserva buna merge, dar vanata, daca nu-i de-aia de-a noastra…

    Reply ↓
    1. adrian 05/08/2013 at 14:16

      Eu fac musaca cu vinete de vară, feliate rondele și foarte puțin prăjite în ulei, scurse și congelate. La fel și câteva felii de dovlecel. Nimic din gust și aromă nu se pierde. Și chiar acele vinete (bărcuțe) umplute (imam ….), făcute complet vara și apoi congelate în caserole două câte două. Deliciu de vară mâncat iarna! Și azi chiar acum chiar asta fac. Dar și pilaful trebuie încercat! Mulțumesc pentru idee.

      Reply ↓
      1. costachel Post author05/08/2013 at 14:33

        Cu multă plăcere. Doar că nu-nțeleg ceva: imam bailadi e una, iar bărcuțele umplute mă trimit cu gândul la melitzanes papoutsakia, eventual la variante mai moderne, precum cea a lui Ducasse. Sau pur și simplu legumele de la imam baildi, în loc să împăneze, ajung să umple niște bărcuțe de vinete?

        Reply ↓
        1. adrian 05/08/2013 at 15:27

          Ba umplutura coține carne tocată (dar de porc). Când am spus imam …, era doar rețeta care m-a inspirat. Nu am reprodus-o ci am personalizat-o.

          Reply ↓
          1. costachel Post author05/08/2013 at 15:30

            Aha, deci pe principiul „cea mai bună legumă-i porcul” 🙂

  3. raluca 18/07/2012 at 12:17

    acum fac mancarica,deja m-am apucat de ea,si am vazut finalul…imi pare extrem de rau pentru ele,am avut si eu o bunica preferata care din pacate nu mai este printr-e noi…insa memoria lor ramane vesnic in inimile noastre.
    Vom manca in memoria lor,atat eu cat si sotul.
    Multumesc pentru reteta.

    Reply ↓
  4. raluca 18/07/2012 at 13:16

    este gata mancarica,foarte buna mi-a iesit eu am mai adaugat la reteta ta si aripioare de pui si morcov. acum astept sa vina sotul de la munca sa il impresionez putin.
    multumesc inca o data pentru reteta,foarte buna.

    Reply ↓
    1. costachel Post author19/07/2012 at 09:19

      Cu tare multă plăcere 🙂

      Reply ↓
  5. lucretia 23/07/2021 at 20:44

    Foarte buna reteta, orezul da gust si te ajuta sa mananci fara paine. Am facut insa o mica inovatie, care cred ca o sa-i intereseze pe unii: am fiert separat vinetele – cam 20 min – si am aruncat apa in care au fiert. Le-am transferat apoi in mixul de ceapa, ardei, rosii, care erau aproape facute.Concomitent am pus orezul si telina si am fiert totul 15 min. Apoi am lasat vasul cu capac si acoperit cu prosop, pt ca obul de orez sa se moaie bine. Este deci o reteta chiar dietetica!.

    Reply ↓
    1. costachel Post author25/07/2021 at 16:52

      Merită încercată varianta. Mulțumesc!

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved