• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pilaf de praz

Sep 14, 2008 costachel Mâncăruri cu praz, Pilaf, Rețete, Rețete cu legume, Rețete cu orez, Rețete de post 1


Pilaf de praz

Acest pilaf de praz e o mâncare destul de cunoscută dar, dacă mă întrebați pe mine, nici pe departe pe cât ar trebui (și merita!). Multă vreme am fost convins că rețeta e oltenească (ce vreți, prazul!), însă am aflat încetul cu încetul că lucrurile nu stau deloc așa. E o mâncare balcanică în deplinul înțeles al cuvântului, care se face din Grecia (prassoriso, dacă am scris/transliterat corect) și până în România. E simplu de făcut și foc de gustoasă, se poate mânca rece și mai e și de post. Însă, dacă vreți musai s-o mâncați caldă, iar problemele cu postul nu vă interesează, puteți înlocui, fără pic de grijă, uleiul cu unt. Unii zic chiar că ar fi mai gustoasă așa.

1 kg de praz,
1 cană de orez,
1 cană suc gros de roșii (sau, mai bine, 1/2 kg roșii coapte, curățate de pieliță și semințe, zdrobite cu furculița),
100 ml ulei (sau unt, după cum spuneam mai sus),
sare, piper,
1 legătură de verdeață (grecii preferă mărarul la treaba asta, noi mai mult pătrunjelul, puneți și dumneavoastră ce vă place sau din amândouă).

Curățați prazul și tăiați rondele numai partea alba și cea verde deschis (restul păstrați-l pentru vreo ciorbă). Căliți-l în jumătate din ulei pana se înmoaie puțin.

În timpul asta încingeți restul de ulei într-o cratiță și adăugați orezul. Căliți-l și pe el 2-3 minute, amestecând tot timpul, stingeți cu sucul de roșii, sărați, piperați, adăugați prazul înmuiat și 2 căni de apă, lăsați să dea un clocot, puneți capacul și lăsați totul sa fiarbă, la foc moale, până e gata orezul, fără sa fie terciuit.

Dacă vă plac mâncărurile scăzute la cuptor, puneți 3 căni de apă și băgați vasul în cuptorul încălzit în prealabil, la un foc mijlociu. O să dureze puțin mai mult, dar asta e.

În ambele cazuri, apa poate fi înlocuită cu zeamă de carne (și va fi mai buna mâncarea, firește), iar verdeața, tocata mărunt, se presară la sfârșit. Ca și la pilaful de vinete, sosul nu trebuie sa scadă chiar de tot, că nu prea mai are mâncarea haz. Și trebuie să precizez că orezul poate fi și mai mult, și mai puțin; depinde de gust și, mai ales, de cât de mare e partea „utilă” a prazului.

În ce privește vinul, la pilaful nostru de praz ar trebui un vin alb sec ceva mai zdravăn și, personal, aș opta pentru o Fetească Regală. În orice caz, nu încercați cu vinuri prea suave, ca prazul e destul de hotărât și nu prea știe de glumă.

S-ar putea să vă intereseze și:

Pilaf de ciuperci cu morcovi si prazPilaf de ciuperci cu morcovi și praz Default ThumbnailPraz cu măsline Pilaf de varză dulcePilaf de varză dulce Pilaf de ciuperci cu legume

  • Grecia, orez, pilaf, praz, rosii

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved