• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pilaf de legume

Mar 04, 2010 costachel Pilaf, Rețete, Rețete cu legume, Rețete cu orez, Rețete de post 3


Sau pilaf sârbesc, că mai e întâlnit și sub denumirea asta lejer cosmopolită prin unele cărți de bucate. Nu e propriu zis o mâncare pentru postul Paștelui sau al Crăciunului, ci mai curând pentru cel al Sfintei Marii, că atunci sunt legumele mai coapte și mai gustoase. Dar asta nu e câtuși de puțin un motiv ca să nu (re)descoperiți pilaful de legume asta și acum, când dorința de varietate e mai puternica decât oricând. Acestea fiind zise, dacă mai fac și precizarea că, în principiu, puteți alege cam ce legume vreți sau aveți la îndemână, eu zic că putem trece la treabă și să schițăm o variantă de principiu pentru o rețetă suficient de maleabilă.

Așadar, pentru vreo 6 persoane aveți nevoie de

3 cești de orez cu bobul rotund,
1 ceapă (eventual roșie),
1 morcov,
1 țelină mică,
1 vânată mică,
1 dovlecel mic,
1 ardei gras roșu,
1 ardei gras galben,
1 roșie mare (fără pieliță și semințe),
2-3 căței de usturoi,
2-3 linguri de ulei,
mărar,
pătrunjel,
sare și piper.

Mai întâi grijiți legumele: spălate, curățate și tocate toate cât se poate de mărunt, dar din cuțit (nu prin mașină sau la mixer, bucățelele trebuie totuși să se vadă și să se simtă).

Încingeți uleiul într-o cratiță cu fundul gros, căliți ceapa, morcovul, țelină și usturoiul până se înmoaie puțin (sărați acum, să-și lase zeama), stingeți cu vinetele, dovleceii, roșia și ardeii, puneți și orezul, lăsați să se încingă bine și turnați apa clocotită (6 cești dacă veți termina mâncarea pe aragaz, cu capacul pus, 7 sau chiar un pic mai mult dacă veți băga oala la cuptor, ceea ce va fi nițel mai bine).

Tot acum puneți verdeața și piperul; când începe să clocotească, după cum spuneam, ori puneți capacul, ori băgați totul în cuptorul încins dinainte, la foc potrivit.

A, și nu strica să stingeți focul când mai e un pic de lichid în oală; dacă nu dați jos capacul/nu scoateți oala din cuptor, orezul va continua să se umfle liniștit (tertip valabil cam pentru toate pilafurile).

După cum spuneam și la început, nu-i musai să folosiți doar legumele de mai sus; pot interveni în narațiune prazul, varza, guliile ș.a.m.d. Nu vreau decât să vă mai spun că 1-2 ardei iuți roșii, curățați de vinișoare și semințe, tocați și ei, firește, vor fi cât se poate de bineveniți (puși de la început, cu ceapa și celelalte), după cum tare bine se mai potrivește zilele astea niște ceapă verde, tocată cu tot cu cozi și adăugată împreună cu verdeața.

Iar pentru cei care nu caută neapărat o rețetă de post, informația principala este că, dacă vor înlocui apa cu supă, va ieși încă și mai bun (dar atunci s-ar chema, Radu Anton Roman dixit, pilaf bănățean).

Principalul secret este însă foarte simplu: pilaful asta e bunuț când e cald, foarte bun când e răcorit și minunat când e rece.

Vinul? În principiu alb și sec. După gustul meu, un Sauvignon Blanc sau un Riesling Italian s-ar potrivi cel mai bine deși, dacă intra în narațiune zeama de carne, nici un roșu ușor n-ar fi de lepădat. Oricum, depinde destul de mult de legumele folosite și de cantitățile de ardei iute, piper și usturoi pe care veți găsi de cuviință să le utilizați.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Pilaf de ciuperci cu legume Pilaf de vinete Pilaf de dovlecei Borș de legume

  • ardei, ceapa, dovlecei, legume, morcovi, orez, pilaf, telina, vinete

3 thoughts on “Pilaf de legume”

  1. ciprian 05/03/2010 at 06:26

    Doar atat: MAGISTRAL !!!! restu e de prisos.
    Va doresc multa sanatate si calde salutari .

    Reply ↓
  2. Costachel 05/03/2010 at 11:18

    Magistral presupun c-a iesit pilaful, iar vinul din pahar n-a intrat la "restul", că sigur nu e de prisos 🙂 Altminteri multumesc frumos de urări, la care nu pot răspunde decăt cu "Asijderea!"

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved