Aug 25, 2013 costachel Eveniment, Mozaic 0
Joi a avut loc la Marttinez Beach (Mamaia Nord) prima degustare publică de apă minerală din România. Evenimentul, organizat de Eventosophy, BonChef.ro și Organizația Somelierilor din România – OSR 2011, s-a dorit a fi unul pentru „cei care vor să redescopere plăcerea simplă, românească, a «șprițului de vară»”
„Apa este, pentru mulți dintre noi, ceva obișnuit, de rutină. Cu toate acestea, în țări europene cum ar fi Italia, Franța sau Germania se dă mare atenție unor întrebări care pentru noi par banale: ce apă bem în varii momente ale zilei, ce apă asociem la diverse mâncăruri, ce apă se potrivește mai bine la șpriț. Am încercat să aducem toate aceste subiecte în prim-plan prin intermediul unei degustări profesionale de apă minerală, cu juriu, fișe de degustare și tot tacâmul”, ne-a spus Răzvan Avram, project manager BonChef.ro, unul dintre organizatori.
Fiind vorba despre o premieră, „concurenții” au fost destul de puțini. Producătorii de ape minerale care s-au înscris în competiție au fost: Perla Harghitei, Oaș, Terra Hercinica și Amfiteatru.
N-a fost însă vorba doar despre o degustare de ape minerale. În partea a doua a evenimentului s-a desfășurat un Spritz-War, în care vinurile de la Curtea Regală – Alcovin Măcin au fost amestecate, în diverse proporții, cu apele minerale prezente în concurs.
„În ceea ce privește șprițul, producătorii români de vinuri au ajuns să se teamă de acest cuvânt ca «dracul de tămâie» și nu doresc să-și asocieze brand-ul cu ideea de diluare a vinului. Băutură foarte populară în România, șprițul a fost declarat, în diverse rânduri, «persona non grata» și de către mulți pasionați de vin. Cu toate acestea, specialiștii recunosc faptul că orice regulă trebuie să aibă și o excepție, mai ales dacă e vară și e cald afară. În concluzie am vrut să redescoperim plăcerea simplă, românească, a «șprițului de vară», păstrând însă niște limite. Cuvântul de ordine a fost: fără idei preconcepute!” a mai precizat Răzvan Avram.
Desigur, poate părea ciudat, la prima vedere, că somelierii au fost cei care au condus ostilitățile, atâta vreme cât a fost vorba nu de vin, ci de șpriț și apă minerală. Că nu-i chiar așa, ne-a lămurit Marian Timofti, președintele OSR 2011:
„Să bei o anumită apă la o anumita mâncare poate părea absurd. Și totuși nu este. De altfel, la cursurile de somelier ale unei școli specializate se predau și aceste noțiuni de asociere apă-mâncare, fără însă a se pune un accent deosebit. Cei care ulterior doresc să se specializeze în acest domeniu, atât de complicat, pot urma cursuri speciale. La fel se întâmplă și în cazul cafelei, a brânzeturilor, salamurilor, uleiul de măsline, oțetului balsamic (în special cel de Modena). Cei mai mulți optează pentru vin. Dar mai exista specializări majore în distilate și în bere! Revenind însă la apă, chiar dacă nu prea am auzit noi de asocierea apă-mâncare, trebuie să menționăm că o româncă, Iulia Goșea, este campioană mondială la degustarea de ape minerale.”
Și tot Marian Timofti a explicat și de ce sprițul nu este, la urma-urmelor, atât de „vinovat” pe cât pare:
„Peste tot aud că sprițul ar fi o blasfemie, că ar fi o lipsa de educație dacă pui apa-n vin etc. Până la un punct sunt de acord. Nu pun apă-n vin la o degustare. Trebuie luate decizii corecte asupra calității vinului. Nu pun apă-n vin la o prezentare. Trebuie să transmitem participanților informații cât mai corecte, un anumit mod de a depista aromele, arome care ar fi diminuate de amestecul cu apa. Nu pun apă-n vin la masă. Îmi place să mă bucur de asocierea pe care o realizez. Să simt toate aromele «stârnite» de o asociere corectă, acele arome ascunse ale mâncării, de care nu ne putem bucura decât dacă vinul le evidențiază. În rest? Să ne bucurăm de vin. În orice mod. Nu-i diminuăm cu nimic calitățile de «medicament» dacă-l amestecăm cu apă minerală! Lăsați oamenii să se bucure de un spriț bun, nu de o bere proastă! Oricum o fac!”
Și, dacă vreți să aflați mai multe despre istoria (controversată!) a șprițului, găsiți mai multe informații aici.
Foto: BonChef.ro