Din câte mi-a povestit Paharnicul Răzvan Avram, norocul a jucat și el rolul său în degustarea de aseară de la Good Point. Adică nu a fost vorba despre un episod dintr-un lanț de evenimente organizat de Wine Soul, adică divizia premium de la Murfatlar (de altfel, managerul acesteia, Dan Bundur, ne-a mărturisit că degustarea ieșeană este chiar primul eveniment cu public al Wine Soul). Nu, pur și simplu s-au întâlnit în mod fericit dorința lui Răzvan Macici de a-și revedea bunicii și orașul natal cu permanenta dorință a lui Răzvan Avram de a organiza evenimente cât mai interesante pentru iubitorii de vin ieșeni. A rezultat o degustare cât se poate de reușită, vinurile fiind prezentate de Cristian Baschir, wine promoter al Wine Soul, dar nici Răzvan Macici nu a scăpat fără să spună câteva vorbe, atât referitoare la vinuri, cât și la el însuși. Că doar se întorsese acasă după o groază de ani, trebuia să povestească, nu-i așa?, concitadinilor ce-a mai făcut cât a fost plecat.
Vinurile serii
Cu precizarea că vinurile realizate de Răzvan Macici vor putea fi degustate abia din toamna anului viitor (cele albe), ne-au fost puse în pahare vinurile de top produse în momentul de față de Murfatlar.
3 Hectare Sable Noble, alb, 2010
Cupaj de Pinot Griscu Sauvignon Blanc. Un nas foarte frumos, cu fructe albe (pere), note florale și un strop de miere. Gustul ușor, suav, foc de mineral. Păcat că s-a dus vara, dar și acum e foarte plăcut!
3 Hectare Sable Noble, roze, 2010
Un rozé obținut din Cabernet Sauvignon. Culoare mai intensă decât la majoritatea rozé-urilor (seamănă mai curând cu un clairet), un nas (aproape) de roșu curat, cu multe fructe (tot roșii, firește!), un strop de condimente, aciditate bună, corp zdravăn, chiar cu ceva tanini care usucă un pic gura. Dar, per total, un vin chiar plăcut și nu mă miră faptul că este cel mai vândut din gama Sable Noble. Nu-i genul de vin care se bea simplu, pe terasă, însă cu greu îmi închipui un însoțitor mai bun pentru o friptură de miel, de pildă.
3 Hectare Sable Noble, roșu, 2008
Cupaj din Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră. „Vinul cu trei suflete”, după cum este el prezentat de producător. Arome de-a dreptul impetuoase, pe lângă fructele roșii (negre) simțindu-se și ceva note de piele, tutun și condimente. Dar e mult mai prietenos decât dă senzația la prima mirosire, e un vin fluid, curat, cu tanini moi și catifelați. Cum era și de așteptat, cel mai bun vin din gamă.
M1 Syrah, 2010
Despre acest vin am de gând să scriu separat, așa că sper că nu vă supărați dacă n-am să vă spun despre el, deocamdată, decât o poveste. La Murfatlar nu există, în momentul de față, decât o jumătate de hectar cu Syrah pe rod (s-au mai plantat recent 10 ha, dar mai avem de așteptat), iar vinul obținut de pe această suprafață era un fel de „vinul casei”. În februarie, printre probele pe care cei de la Murfatlar i le-au dus lui Răzvan Macici în Africa de Sud, se afla și acest Syrah. I-a plăcut foarte mult, i-a convins să-l îmbutelieze (erau ceva dificultăți legate de omologare), a fost îmbuteliat sub eticheta M1, a fost trimis, mai mult într-o doară, la Mondial de Bruxelles și s-a întors de acolo, spre surpriza tuturor, cu medalia de aur. Un vin într-adevăr excepțional, creat de Alexandru Canariov (care a ieșit recent la pensie, după 47 de ani petrecuți la Murfatlar). Păcat că nu sunt (de fapt, au fost!) decât 3.756 de sticle.
* * *
Iar despre Răzvan Macici, mai multe informații puteți afla din interviul pe care a avut amabilitatea să mi-l ofere.