Concursul Național de Ape Minerale va avea loc pe 22 noiembrie 2013, la Centrul AROMA din Corbeanca. Organizatorii (Eventosophy, revista BonChef.ro și Organizația Somelierilor din România 2011) și-au propus să realizeze un demers de evaluarea a pieței românești de apă minerală.
Producătorii vor putea să-și înregistreze probele de apă în următoarele patru categorii: apă minerală naturală, apă de izvor, apă de masă și apă medicinală.
Davide Oltolini
Jurizarea se va face de către o comisie formată din 6 membri – 5 somelieri din România și unul din Italia, care este și președintele juriului (Davide Oltolini, formator în Asociația Italiană a Somelierilor, specializat încă din 2002 în ape minerale). Din juriu vor face parte câțiva somelieri români de marcă: Marian Timofti, președintele Organizației Somelierilor din România 2011 (OSR2011) și Laurențiu Achim, președintele Federației Somelierilor din România (FSR).
Degustarea probelor se va face, în orb, pe categorii, iar evaluarea se va face cu ajutorul fișelor de degustare, în funcție de următoarele criterii: aspectul vizual (culoare, limpiditate, perlaj), impresia olfactivă, impresia gustativă (aromă, postgust), impresie globală (echilibru, corpolență).
Marian Timofti
Premiile se vor acorda pentru fiecare categorie în parte și vor purta mențiunea: „Apă apreciată și recomandată de juriul Concursului Național de Ape Minerale 2013”. Numărul de premii acordate la o categorie nu va depăși 30% din numărul total de probe înscrise la categoria respectivă.
Pentru producători va fi o premieră, deoarece nimeni nu a făcut până acum o evaluare comparativă, la nivel gustativ, a apelor minerale din piață. Pentru operatorii de HORECA rezultatele vor fi extrem de folositoare atunci când vor trebui să ia decizii de listare a apelor minerale. Pentru somelierii români va fi, cu siguranță, o premieră, care va marca începutul unei noi specializări profesionale: „hidrosomelierii”. Nu în ultimul rând, pentru consumatori, rezultatele concursului vor fi un ghid util atunci când se vor afla în fața unui raft imens cu ape minerale și se vor întreba care este produsul ce li se potrivește mai bine.
Producători de apă minerală invitați: Borsec, Stânceni, Poiana Negri, Perla Harghitei, Phoenix Buziaș, Bucovina, Roua Munților, Carpatina, Bodoc, Amfiteatru, Perla Covasnei, Zizin, Vâlcele, Lipova, Tușnad, Hera, Izvorul Minunilor, Biborțeni, Harghita, Nova Oaș, Boholt, Keia, Talea, Azuga, Bilbor, Aqua Carpatica, Aqua Sara, Aqua Hercinica, Perenna Premier, Izvorul Muntelui, Spring Harghita, Apa Iezer, Poiana Izvoarelor, Apa Maxima, Calipso.
Subtila denumirea “invitati” :D. Sa vedem cati o sa vina de fapt. Si daca (probabil) cei mari n-o sa vina, de ce sa nu se achizitioneze de la raft? Presupun ca nu pretul e problema.
Berbecutio dragă, sper că ești conștient de faptul că întrebările tale sunt cam retorice. Și sunt ferm convins că știi că eventualele răspunsuri nu-s aici. N-ai vrea tu să-i întrebi pe organizatori? Hai, că doar îi cunoști… 🙂
Alexandru Lulescu si Nicu Constantin (Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca) au facut mai demult o degustare. Tin minte ca la plecare erau ”morți de treji”. Pe cand un novemberfest cu butoaie de sute de hectolitrii de apa minerala acidulata pentru cei ce-si doresc senzatii tari…Va salut si la mai tare (ca să zic asa)
Subtila denumirea “invitati” :D. Sa vedem cati o sa vina de fapt. Si daca (probabil) cei mari n-o sa vina, de ce sa nu se achizitioneze de la raft? Presupun ca nu pretul e problema.
Berbecutio dragă, sper că ești conștient de faptul că întrebările tale sunt cam retorice. Și sunt ferm convins că știi că eventualele răspunsuri nu-s aici. N-ai vrea tu să-i întrebi pe organizatori? Hai, că doar îi cunoști… 🙂
Alexandru Lulescu si Nicu Constantin (Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca) au facut mai demult o degustare. Tin minte ca la plecare erau ”morți de treji”. Pe cand un novemberfest cu butoaie de sute de hectolitrii de apa minerala acidulata pentru cei ce-si doresc senzatii tari…Va salut si la mai tare (ca să zic asa)